2012-01-24

Hoppy Birthday Balder = Mikkeller - 19‏

Lutar mig tillbaka och kopplar av även om det närmar sig 30 med stormsteg. Bara ett år kvar, huja. Idag ska jag bara koncentrera mig på min födelsedag och min födelsedagsöl.

Så jag fortsätter idag min serie om mina danska favoritbryggerier. Idag är det dock inget bryggeri utan en flygande bryggare. Mikkel fullkomligen skiter ut öl likt ränneskita. Förutom att det han producerar är högkvalitativ microbrygd öl.

En av Mikkellers bästa projekt är single hop projektet där han gjort 19 stycken single hop IPA. Dvs 19 stycken IPA med en humletyp i. Så hoppy birthday Balder!

Ölet jag provar idag är samtliga 19 single hop i ett öl. Väldigt spännande. Nästan lika spännande som den trevligt färgglada etiketten som får en att tänka på pridefestival eller nått. Nej nu är det dags för Mikkeller - 19

En härlig skumkrona växer ur en klar bärnstensfärgad dryck.
Doften är fenomenal. Fräscha toner, väldigt frisk och det är hur fruktigt som helst.
Det är en beska som drar med sig citrusfruktigheten som drar vidare till aprikoser och Persimon.
Viss doft att bränt socker.

Smaken ser jag verkligen fram emot, även om jag är rädd att det är för mycket. Pow! Det smäller till i munnen av all humlebeska. Det spänner till i kinderna.

Grym beska som är nästintill omöjlig att balansera upp. Problemet med så många olika humletyper är att dom försöker ta ut varandra.

Men i eftersmaken börjar ölet komma till sin rätt. Då börjar det bli en frisk och fruktig smak som man förväntar sig av en IPA.
Beskan mattas av och blir behaglig och trevlig.
Beskan hänger kvar väldigt länge och nu kan man luta sig tillbaka och mysa i tv soffan.

För många kockar? Döm själva.

3 kommentarer:

BeerSweden Darren sa...

Happy birthday Balder. When Mikkeller does a beer with over 40 hops in it I'll drink that for my birthday :)

Balder sa...

I will probably alos try it, but 40 types? That is a bit to much my friend!

Anton sa...

Grattis! :)