2011-09-28

En ölprovning från lagret

Jag och Röstlund var på samlad ölprovning hos Magnus som bjöd oss på några riktiga pärlor.
Kvällen började med en fatlagrad rom till några riktigt fina korvar från Korvhuset. Korvhuset som för övrigt ligger runt hörnet för mig och när min sambo föreslog att vi skulle flytta började jag sjunga på mellodin "jag har himlen runt hörnet" av Lisa Ekdal. Ett inte lika uppskattat inslag i vårt liv ihop. Nog om det.

Husets specialkorv gick ner riktigt bra till första ölet som var en Chimay Grande reserva från 2006. Grande reserva är för övrigt den stora blå flaskan.
Andra ölet var även det ett öl som borde passa bra till den kryddade korven. En De Lille bryggeri - Columbus. De Lille bryggeri är för övrigt ett bryggeri som har blivit en mycket trevligt inslag under många kvällar. Detta var en single hop ale med så klart Columbus humle.

Efter uppvärmingen drog Magnus fram två glas med whiskey. Jag som verkligen uppskattar god whiskey men inte kan ett skit om det (för att vara ärlig) vet inte hur man ska förklara detta men jag ger det ett försök.
Han och några till hade själva valt blandningen som sen blivit distilerat av Mackmyrra.
Deras Mackmyrra Reserva fick då jämföras med en Ardbeg Still young. Det var bara att krypa till korset och erkänna att jag uppskattade Ardbegen mer. Ardbeg är nog en whiskey att köpa mer av i framtiden för övrigt. Jag är ju fast i Bowmore, Laphroaig eller Lagavulin.

Efter det var det dags att prova två svenska jättar mot varandra. Carnegie Porter från 2007 mot Mariestads Porter från 2007.
Mariestaden har en imponerande doft men är dock en sötsliskig blaskig dryck. Carnegien har åldrats väl.

Efter detta var det dags för två riktiga storheter. Rogue - XS Imperial Stout från 2007 mot Great Divide - Oak aged Yeti från 2006. XS är verkligen maffig och väldigt komplex, mer beska men helt utan ballans. Fin rökighet och en god söt beska likt mörk choklad.
Yetin då? Bästa ölet för kvällen utan tvivel. Mindre komplexitet än i XS, men välbalanserad. En härlig pepparsmak i eftersmaken som man inte känner i den just nu.

Nästa öl som serverades var en Duvel Triple hop från 2007. Jag och Olsson provade denna tillsammas i vintras, fast 2010 års version. Läs gärna vad vi tyckte då Duvel Triple hop. Jag är mäkta imponerad över hur den åldrats. Humle brukar ju ha en tendens att dö ut då det är en färskvara. Nu höll den fortfarande hög klass och humlen verkade inte alls vara utdöd.

Deus Brut Des Flandres från 2007 fortsatte sen den belgiska anstormningen. Ölet bryggt på champagnejäst har vi provat även det från 2010, läs gärna om det Deus Brut Des Flandres . Nu har ölet glidit över till en julig öl med väldugt fina jästa smaker. Lite smaker likt dalar och några andra juliga kryddor.
Unibroue - 15. Jubileumsölet från 2006, bjuder på en mjuk jäst äppledoft och smaken är len och mjuk.

Sen var det dags för lite ölporr i vissa ögon. Två Cantillon från 2007 passar inte alla. Jag är själv ganska ny spontanjästa öler. Men det är faktiskt väldigt gott.
Cantilon Iris mot Cantilon Kriek. Två välbalanserade drycker som inte var så extrema och därför helt i min smak!


Men när man trodde att det var avgjort kom kejsaren fram. Gouden Carolus - Cuvee van de Keizer, även denna från 2006. Ett öl jag inte provat allt för många gånger, men det är i samma bra smak som det är i en Westvleteren 12. Blir lite enformig, men det kan man leva med när det är klockrent!

Sen drog Magnus fram Draken....nej inte den draken! Skärpning! Oppigårds - Drakens Dubbel IPA följt av en Beer Geek Breakfast från 2008.
Draken känner de flesta till och är en väldigt bra svensk dubbel IPA. Men den hade tappat ganska mycket nu.
En som inte tappat är Mikkeller - Beer Geek Breakfast. Smaken hade utveklats från när jag provade den färsk. Kändes även som om att den hade blivit fylligare och inte lika lättdrucken som vid färskare smakprover. En väldigt god sout!

Sen ville Röstlunds fru hämta upp oss, så det var dags att avrunda med ett stort leende på läpparna. Hoppas vi kan komma till fler lika bra ölprovningar!Magnus, nästa gång tar vi min Speedway Stout. Men den får bara de som verkligen kan uppskatta den ta del av.

1 kommentar:

Kristopher sa...

Jag var på Korvhuset idag, fast inne i Lund. Fantastisk butik.