2011-04-20

Stockeboda IPA och Österlen Äpplewit

En semestervecka på Österlen är alltid riktigt trevligt. Brukar passa på att besöka Systembolaget i Simrishamn då för att handla lite från Stockeboda Gårdsbryggeri. Denna gången fick jag tag i två öl som jag inte smakat innan, nämligen IPA och Österlen Äpplewit. Speciellt den sistnämnda har jag varit nyfiken på ett tag.

Men vi börjar med IPA. Hade inga höga förväntningar eftersom de andra Stockebodaölen jag har smakat har varit sådär.

Som vanligt skummar ölet som bara fan när man försöker hälla upp det vilket är lite irriterande. Ett helt 33 cl glas fylls med skum och sedan är det bara att vänta. Men när man väl kommit så långt så finns där en fruktig doft med mycket aprikos och en hel del maltighet. Aprikosen återkommer ganska kraftigt i smaken. Ganska mild beska och en hel del sötma. Inte så IPA-lika men trevlig och bättre än de andra ölen från Stockeboda jag druckit innan. 6.5% låg den på.

Provade även deras Österlen Äpplewit, som innehåller bland annat koriander och äpplesaft från de lokalt odlade äpplena. 5.3% ligger den på. Sambon provsmakade också och gav ett litet omdöme.

Hon tyckte den luktade lite gamla äpplen, lite som när vi luktade ner i vår jäshink när vi själva gjorde äpplewit. Lite för mycket kolsyra här (även denna skummade kraftigt vid upphälning). Luktade veteöl, eller "ölad äpplemust" som hon kallade det. Den växer på en men skulle vilja ha den lite sötare och mer lik en Lindemans Apple.

Själv tyckte jag ganska lika. Luktade och smakade lite åt äpplemusthållet men skulle lätt kunnat vara kraftigare smak av äpple. Lite platt utan några större utsvävningar, dock  funkar den säkert bra som törstsläckare en varm sommardag.

Däremot kan jag nämna att deras öl vid namn Ljus Ale hade fått en betydligt mycket trevligare smak än senast jag provade den. Den var riktigt god och den skummade inte som fan när man hällde upp den. Innan fanns det genomgående en skum smak i samtliga öl jag provade (Single Malt, Ljus Ale samt Veteöl om jag inte missminner mig).

Överlag var det ändå bättre än senast, men jag stör mig på att ölen skummar så förjävligt.

3 kommentarer:

PB sa...

Drack också IPA'n i helgen. Det gick att skjuta iväg kapsylen ett tiotal meter pga allt tryck.. Något är fel..

Kristopher sa...

Har skullat åka neråt ett par gånger men har aldrig kommit till skott. Finns dom på bolaget i Simrishamn/Ystad eller måste man förbeställa?

eberlund sa...

finns i tomelilla, simrishamn och ystad efter tillgång, varierar lite med vad somfinns. går inte att beställa på andra bolag.

skummandet oroar mig lite, ska gifta mig på stockeboda nästa månad och kommer de servera ölen i flaskor så kommer hälften av ölen hamna på duken som det känns nu :) jaja får väl se hur det går med det... men ja, nåt är nog fel.