2011-03-28

Malmö brygghus - Portern som blev en wild ale

Eftersom vi i Ölrådet till 80% bor i Malmö med omnejd (Limhamn räknas Henning) så är vi frekventa besökare på bryggeripubben Malmö Brygghus.
När det dyker upp en varriant av deras Cacaoporter som är mångas favorit så är vi självklart där och provar. Dessutom hade man Flying Dogs belgiska IPA Raging bitch på gästfat. Nja en belgisk IPA kan man väl inte kalla den egentligen, men den är relativt torr. Men detta är inte en berättelse om Raging Bitch även om det är ett förbannat gott öl! Detta är om Malmö Brygghus Cacaoporter som hade fatlagrats. Detta för att ge ölet lite extra syrlighet.

När jag provade ölet först var det om ofta på tok för kallt, men eftersom jag är smart hade jag köpt två öl! Men när den hade kommit ner i temperaturen så var den redo att drickas.
Men jag blev ytterst förvånad när jag satte munnen till, detta ska ju fortfarande vara en porter. Det var en extremt syrlig bryggd.

Personligen är jag inte särskilt glad för fruktöl och lambics brukar inte uppskatta öler som denna.
Om det hade stått att det var en Wild ale så hade jag nog uppskattat den mer, för det var verkligen syrligt! Som dom själva sa, syrligt så in i Flandern!
Grundaren Anders kom fram och pratade med mig en stund och han erkände att han inte heller var helt nöjd med detta. Det visade sig att cacaon drog ut mer syrlighet än man väntat.
Jag sa till honom att om dom har en bra grund för en lambic. Det skrattade han åt, men höll med.

Tror att detta hade passat mina kollegor Eberlund och Olsson lite mer, om det inte hade varit för att det är en porter!

2 kommentarer:

Martin sa...

Hade också ett litet samtal med Anders i fredags och, tja, det var som Benny hade sagt, ett experiment som gick åt flandern. Om man ser det som en suröl så var den väl OK men som en fatlagrad imperial porter, dessvärre inte lika bra. Tur dock att XPAn fanns kvar :)

eberlund sa...

Jag tyckte inte om den. Drack upp mitt glas med lite möda och tog en Raging Bitch istället. Den var lite för spretig med lite för mycket ek och en lite oangenäm syrlighet. Speciellt när jag tog en klunk lite senare av min sambos glas, då smakade det ganska illa. Kul försök men man kan inte lyckas alltid