2011-03-14

Lite mer om half n' half

Tänkte skriva lite till om half n' half. Egentligen är det väl inte ett koncept jag är speciellt familjär med och första tanken går ju till Zlatopramen Half n Half som är en blandning av deras ljusa och mörka öl. Det finns dock några andra blandade öl jag känner till, tex. Hoppin Frog Bodacious Black & Tan, som är 2/3 IPA och 1/3 stout. En riktigt trevlig öl faktiskt. Det finns säkert fler blandade öl på marknaden, jag kommer dock inte på några fler på rak arm. Då räknar jag inte med öl som är blandade med sig själv så att säga, från olika årgångar, vilket man gör bland annat med gueze och Duchesse De Bourgogne för att nämna några exempel.

Black & tan är ett annat namn för en half n' half som jag förstår det, och efter en liten googlesökning verkar det som att i många fall syftar man på en Guinness blandad med den irländska lagern Harp. Min egen erfarenhet i att blanda består väl av att man provat blanda en ljus och en mörk trappistöl, vilket gav förvånansvärt gott resultat. Det ska bli ett intressant experiment med Ölrådet, vem vet, kanske hittar vi någon riktigt trevlig blandning. Eller så blir det katastrof och så åker det i vasken.

Man kan ju även göra annat med öl, tex att ha det som en ingrediens i en drink. Enda gången jag provat det var för ett antal år sen när jag gjorde en Black Velvet. Det är kort och gott Guinness och (riktig) champagne som blandas, vilket ger en ganska intressant smak. Värt att prova vid tillfälle :) Vid min googlesökning dök det även upp förslag på att blanda Corona, lime och tequila. Lätt väl sådär gott tyckte jag.

Dock är ju öl oftast bra som den är, för sig själv, så frågan är huruvida man ska hålla på att blanda den med en massa annat. Det kanske rentav är hädelse i vissas ögon att blanda öl med annat "trams".

3 kommentarer:

bark sa...

Spendrups hade länge en variant på konceptet med lika delar av deras lager och McLay's pale ale: Fifty Fifty. Kom i mitten av nittiotalet men verkar ha försvunnit kring 2008.

Balder sa...

Ja just det, Spendrups Fifty Fifty den kommer jag ihåg gul och vit etikett va? Men den var väl helt okey också? Detta dracks före min aktiva Ölråds tid.

Balder sa...

Corona, Lime och Tequilla? Ja det låter som att någon äntligen hittat ett användningsområde för Coronan då!