2011-03-17

Brödbak med maltrester från bryggning

Det är inte brödet på bilden som skrivit texten.


För ett tag sedan fick en kollega på jobbet nys om att jag bryggde öl hemma och han frågade om han kunde få maltresterna. Efter varje bryggning har jag ju 4-8 kg malt (torrvikt) som jag bara  har slängt med lite dåligt samvete eftersom jag vet man kunde bakat med det om man orkade.
För drygt en vecka sen bryggde jag en ny öl och då fick han några påsar urlakad malt att baka med och imorse smakade jag brödet som en del av min frukost. Bakat med surdeg och en andel av malten han fick, torkad och mald till pulver. Riktigt gott var det! Det blev ett lite mörkare bröd och ett ljust, det ljusa har jag inte smakat ännu. Vid tillfälle när man ska göra en öl med lite kraftigare maltsorter (chokladmalt etc) så ska han få lite till att baka med, kan vara intressant att se hur mycket smak det ger till brödet. Hursomhelst blir det väldigt gott bröd och det känns bra att inte bara slänga allting.
Kanske man skulle baka lite själv nästa gång.. lite kul om man gör ett lite ljusare bröd som passar ihop med ostar. Då kan man avnjuta en öl tillsammans med brödet och ostarna, bryggt/bakat på samma malt. Känns väldigt husligt!
Behöver bara lära mig baka också.

Något att tänka på för er andra hembryggare, kanske är något att prova?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kan du be om receptet på brödet och skicka mig?
Låter väldigt intressant!
joakim-rosengren@hotmail.com

Kristian Almryd sa...

FIck receptet men har inte det kvar, var ganska länge sen. Men om du tar ett recept på vilket bröd som helst och byter ut ca 20-40% av mjölet mot maltmjöl så funkar det, bara att testa sig fram. Det min kollega gjorde var att torka malten i ugn på låg värme och sen göra den till mjöl, vet inte hur han gjorde det men gissar på matberedare.