2010-12-17

Julöl - En genomgång. Del 7

*Uppdaterad med bilder*

Detta kommer troligen att bli den sista julölsuppdateringen, så vida att jag inte får tag på något trevligt under helgerna. Men då är det lite för sent!
Detta inlägg kommer att uppdateras med bilder när jag åter får tillgång tilldem, detta efter arbetstid.

Tyvärr så saknar vi gästprovare då Röstlunds fru totalvägrade att delta. Inget vi håller emot dig. Istället för det så kommer det en gamal utvärdering av något som sas på ett gammalt Ölråd. Annars så är det gamla säkra beprövade kort samt en ny spännande julöl från Ridgeway.

Först ut är en klassiker får man nästan säga. För den kommer varje år lagom till julen. Shepherd Neame Christmas Ale är en brittisk julöl. Britterna är bra på vissa saker, men detta julöl är ingen hit! Det smakar precis lika tråkigt som förra året. En fruktkompott som framförallt utgörs av en smak av aprikoser. Torkade aprikoser framförallt.
Precis som många andra britter är det väldigt lite sötma, något som är till dess fördel. Det hade bara blivit för mycket.
Julölsindex: 5/10
Priset för denna 500ml butelj är 28.90 kr.

Lite svenska julöl då från Gamla slottskällans bryggeri.
Detta är ett fint gammalt microbryggeri från Uppsala som brukar bringa julöl till bordet. Mitt första försök på Nisse julöl är en mycket god uppleverlse! Det är nog en julöl för många andra än mig när det gäller smaker, för det är en mild smak men väldigt välkryddad. Alltså inte att kryddorna smakar mycket utan att den är väldigt bra kryddad!
Minus för att ölet är väldigt tunnt, men det vägs upp av en brödig smak, samt en mjuk eftersmak med viss pommerans.
Julölsindex: 6,5/10
Priset ligger på 26,60 kr för 500 ml.














Från samma bryggeri kommer Tomte julöl. En ännu bättre julöl från bryggeriet i Uppsala.
Man möts av en fin mörk guldliknande öl som har en trevligt fruktig doft. Äntligen en julöl med lite humle som inte bara smakar humle. Med andra ord humle som inte är gammal och trist.
Smaken är för övrigt fruktig precis som jag trodde, en rund smak av humlen. Det är för övrigt en väldigt bra beska, men det blir inte för beskt utan det kommer in en sötma som är lite som sirap. Det gifter sig verkligen och kroppen känns större. Jag finner en viss citrussmak samt pommerans. Ett mycket gott betyg till Tomtens egna julöl!
Julölsindex: 8.5/10
Priset ligger på 28.70 kr.

Ett fatöl så. Ja det är klart att jag har provat en ny fatöl sen senast. En kul julöl från Ridgeway. Ölet med det lite roliga namnet Santas Butt. Ölet köptes på en av Göteborgs alla Bishops Arms. Bartendern blev överlycklig när en ölsugen skåning går raka vägen fram till baren och frågar om dom har Santas Butt. Han jublade och bjöd folk på smakprover! Det är väl så en bartender ska agera när man beställer öl?
Ölet då är en vacker svart dryck med ett läckert krämigt skum. Ja man smakar även med ögonen. En rostad doft kommer ur glaset.
Smaken är iallafall en komplex med en milt rostad smak. En mycket trevlig typisk brittisk beska. Milda, men juliga, kryddor som är väldigt trevliga. Tror att den hade gynnats av lite mer kanel dock. I eftersmaken när ölet blivit lite varmare så kommer det fram en chokladsmak som höjer betyget! För övrigt så har den en liten kropp och utmärker sig inte så välfdigt mycket.
Julölsindex: 7/10
Priset varierar från fat till fat. Jag gav 78 kr för ett glas.

Sist ut är onsdagens släpp och det är inget mindre än De Dolle Stille Nacht. En öl som Ölrådet redan provat hemma hos Henning för ganska exart ett år sen. Då upplevde vi det som svinkallt eftersom Henning hade fått en idé om att vi skulle ha det kallaste Ölrådet någonsin! Det lyckades han med, det och att slå ut precis alla våra sinnen!
Tur var nog det för det är fan ta mig inget bra julöl. Det smakar sprit och torkade aprikoser. Det är så spritigt att det blir rent av obekvämt efter ett tag.
Julölsindex: 3.5/10
Priset ligger på 29.90 kr för 330ml.

Inga kommentarer: