2010-05-27

Privatimport av öl

I början av maj gjorde jag en privatbeställning på Systembolaget på lite olika saker men jag visste inte riktigt hur det fungerade. Verkade som att vissa importörer väljer vilka öl de vill sälja till Systembolaget men även att Systembolaget väljer vilka de vill köpa in... så förstod jag det i alla fall. Tex min Duchesse De Bourgogne som jag ville beställa importeras fortfarande av Galatea men går inte längre att beställa på Systembolaget.

Hur fungerar privatimporten? Ganska enkelt, speciellt om ölet finns tillgängligt hos en svensk importör. På Systembolagets hemsida finns en pdf-fil där man fyller i sin beställning och skickar in. Om ölet finns hos en svensk importör räcker det att man fyller i kontaktuppgifter för importören i fråga. Är det något annat öl som inte importeras just nu, ska man fylla kontaktuppgifter till bryggeriet med kontaktpersoner och så vidare, så mycket det bara går. Men i det stora hela ganska simpelt.
Systembolaget tar inget extra för tjänsten vilket är trevligt, dock kan man ibland få betala några tior hit och dit i extra fraktkostnader. Man gör egentligen inte en beställning utan en offertförfrågan. Man får sedan svar och accepterar man offerten betalar man in en handpenning på 30% av totalsumman och först då är beställningen gjord.
Dock verkar det vara lång väntan. Skickade in 2 olika offertförfrågningar med 2 dagars mellanrum, den ena den 7:e maj och nästa 9:e maj. Bara fått svar på den första i skrivande stund och då stämde inte ens volymen på flaskorna så jag frågade om det men har inte fått svar tillbaka än. Dessutom var det 6 veckor leveranstid på ölen. Den andra offerten har jag ännu inte hört ett knyst om.

Vilka importörer finns det då?
Jag tittade runt lite på Systembolagets hemsida och fick leta genom öl för öl, lyckades inte Googla mig till en komplett lista. Här är några (utan någon inbördes ranking) jag hittade och några korta ord. De flesta av dem har (hela?) sitt utbud på hemsidorna.

Galatea Spirits
http://www.galatea.se
Blandat sortiment från många länder, en hel del intressanta öl.

Wicked Wine
http://www.wickedwine.se
Blandat sortiment från många länder.

Brill & CO
http://www.brill.se
Blandat sortiment

World Beer Trading
http://www.worldbeertrading.se/
Verkar vara ett vanligt namn som dyker upp produkterna på Systembolaget. Dock är deras hemsida bara en ful sida med kontaktuppgifter och säger en väldigt lite. Synd eftersom de verkar ha väldigt mycket.

Brewery International Sweden
http://www.brewereyint.se
Blandat urval av lite småtråkiga öl.

Bornicon Salming
http://www.bornicon-salming.se
Endast ett fåtal öl från Kina, Japan samt Thailand.

Kentaur Vin
http://www.kentaurvin.se/
Ett urval av mest belgiskt och brittiskt.

Destillerat.se
http://www.destilerat.se
Ett litet urval av danska öl, bland annat från Amager.

Birra Mex
http://www.birramex.se/
Ingen aning om vad de har. Om någon kan få deras hemsida att fungera får ni gärna upplysa mig om vad de har.

Det finns garanterat fler än dessa men dessa var vad jag orkade hitta. Om någon som läser vet andra får ni gärna upplysa mig om det också.


Imorgon är det dags för Ölråd igen, är väldigt peppad på att se vad Balder har att bjuda på. Missa inte betygen på de provade ölen som kommer snart, troligtvis på söndag.


9 kommentarer:

Balder sa...

När jag skulle göra en privatimport så fick jag ta kontakt med bryggeriet och jaga dem ifall de hade kvar något av ölet ens. Vilket är tur att jag gjorde för ölet var slut, men tjejen jag hade kontakt med var väldigt villig att skeppa andra öl!

Stefan - Beer Drivel sa...

Birra Mexs sida funkar bra för mig. Dom har t.ex. Corona, Chimay, Greene King.

Patrik Olsson sa...

Birra Mex funkar här också. Förutom ovanstående så står de ju för importen av Primator och Karlovacko!

Almryd sa...

Ah.. testade nu på jobbet, funkar här. Mitt IE hema har inte nya flash installerat och det verkar inte funka alls med Chrome hemma. Dåså.

Almryd sa...

Och idag fick jag svar ang. båda mina offerter. Bra timing. Eller så kanske de läser bloggen och såg att jag tyckte det tog lång tid? :D

Balder sa...

Skulle bara vilja påpeka att Corona inte är öl, det är fan alkoläsk med citronsmak.

Jonas H sa...

Jag har tagit från http://www.destillerat.se/
Kan verkligen rekomendera dem. Snabba och bra att ha att göra med

/

TWC sa...

Vi på TWC Dryckesutbildning erbjuder alla våra öl genom privatimport. Lättast att se vad som är på vår facebook: http://www.facebook.com/home.php?#!/profile.php?id=100000760633991

Almryd sa...

@TWC: Men ni länkar ju till destillerat.se på er facebook och den länken hade jag redan med?