2012-06-30

Lervig Aktiebryggeri (Brewers Reserve) Rye IPA

Förste augusti släpps Lervigs Brewers Reserve Rye IPA på Systembolaget för ynka 29 kronor. Varför jag tycker att detta är bästa IPAn som släpps på systembolaget anno 2012 får ni läsa här nedan.

Som ni kanske läste i torsdags där jag skrev en berättelse om mästerbryggare Mike Murphy och charmiga Lervig Aktiebryggeri. Annars kan ni läsa om det här.
Min favorit öl från bryggeriet (av det jag provat) är utan tvekan deras råg IPA. Det är en IPA på över 100 IBU, så det är en ordentligt besk öl. MEN det är inte ett för beskt öl, det är grymt ballanserat, mer om det i smakpalleten.

Framför mig i den härliga och gassande Vellingesolen står det en rödbrun öl med ett krämigt litet skum. Väldigt härlig färg på ölet, vilket jag antar är rågen som sätter.

Det doftar oerhört mycket och man känner beskan redan i doften. Det är riktigt fina aprikos toner i doften dom mycket citrusfrukter som grapefrukt och sharonfrukt. En viss bränd doft av lite kanderade nötter blandat med russin. Lite riv i doften, från rågen.
Lervig Brewers Reserve Rye IPA
Smaken då, jo även den är ganska rivig. En imponerande stor munkänsla där ölet lixom känns som att det växer. Det lägger sig som en hinna runt om munnen, framförallt längre bak på tungan och i kinderna. Där ligger det ett beskt, men ändå väldigt uppfiskande fruktig och söt smak. Detta bidrar ditt en extremt trevlig eftersmak. Men det är en smak mellan detta också.

Det börjar med den stora munkänslan som sagt. Men det är stora smaker över hela upplevelsen. Det börjar med några citrusfrukter. Det är som att äta direkt från en purfärsk persimonfrukt. Riktigt trevliga toner av röda vindruvor och massor av aprikoser.
Den riviga rågen gör att den annars överbeska ölen inte känns så besk utan som väldigt balanserad. Vilket är riktigt coolt då det känns väldigt svårt att lyckas med.

I eftersmaken känner jag lite lakrits. Inte salmiak som många ogillar, utan lite rå-lakrits och det är riktigt riktigt gott. Eftersmaken är som ni kanske förstår påtaglig och varar i evigheter. Undra var de 8,5% ABV blev av...dom lixom bara försvinner in i smakuppelevsen. Vansinnigt!

Det kommer inte bara en massa "huddemög" från Norge, det kommer även riktigt bra öl igen!
Återstår att se om Konrads Stout är lika bra, även den släpps den 1e Augusti. Då trist att man måste vänta så länge för att smaka på den! Eller ska man ta en vända över till Köpenhamn nu igen?

2 kommentarer:

M2 sa...

Konrads stout dracks av MankerBeer för ett tag sedan och vi bpda konstaterade att den ska definitivt köpas, mrn inte drickas på ett år ungefär..

/M2

Balder sa...

Jag fick faktiskt en Konrads stout av Thorsten igår. Så nu har jag en till mig själv. Har hört samma sak som ni säger. Att den nog mår bra av att få lagras.