2012-06-08

Mohawk Vecka - Extra IPA

Ölrådet kör en Mohawk-vecka.
Mohawk eller Stefan Gustavsson är en så kallad flygande bryggare. Just nu brygger han hos Slotskällan i Uppsala, men restaurang sortimentet bryggs i Belgien hos De Proef.

Så här dag två väljer vi ett öl som ligger Stefan lite extra varmt om hjärtat. Det första ölet som kvalade in sig på Systembolagets fasta sortiment.
Det lär finnas fler som knackar på dörren, till systemet men här kommer det

Mohawk - Extra IPA har tidigare recenserats av Ölrådet och jag väljer faktiskt att ta stora delar ifrån det vi redan har provat, då det är väldigt korta snabba kommentarer om ett öl. Den fick då av oss i betyg 6,5/10 vilket är ett bra betyg.

Almryd:
Lite frän beska men lägger sig lite när smaklökarna vänjer sig. Eftersmaken är inte jättebehaglig. Ganska okomplex öl, bjuder inte på så mycket variation. Meh...
Röstlund:
Humlekottar rakt upp i bihålorna och metalliska glädjeämnen gör detta till Mohawks bästa öl
Olsson:
Kraftig beska. Kunde eventuellt balanserats upp av lite mer maltighet, men då är risken att freskan hade gått förlorad. Den är faktiskt jäkligt bra som den är. Eftersmak som hänger i länge med en kraftig smak av besk citrusfrukt. Typ grape
Henning:
Stickig beska men underbar helhet. Ölet är mycket spretigt men med många kvaliteter. Det är en riktig partyprisse!
Ekström:
visst den är god, helt ok för att vara en standard på bolaget men efter gårdagens amerikanare så känns allt lite klent.

Själv tycker jag att det är en bra IPA. Tyckte tidigare att det var Sveriges bästa IPA, men det har förändrats då det har kommit några bra svenska ipor efter det. Men det är en av Sveriges bästa ipor.

Det är en aggresiv humle attack, då det är hela sju humle sorter, och inte lite av varje. Det är massor med humle och det uppskattas. Men det är en lite för tunt för att bli perfekt. Något som dock bättrats på av flytten från Sigtuna Brygghus till Gamla Slottskällan.
En god härlig sötma är med i ölet som gör att det inte blir för beskt. Har för mig att Systembolaget kallar det för smak av marmelad. Så sött är det så klart inte.
En ordentig smak av grapefrukt och lime.

37 spänn på bolaget, kommer nog att konsumeras en hel del sådanna nu i sommar. Perfekt för stranden eller som grillbira.

Inga kommentarer: