2012-06-28

Geniet Mike Murphy och Lervig Aktiebryggeri sätter tillbaka Norge på ölkartan

I augusti har Elixir Wine ordnat så att det kommer lite produkter till Systembolaget från Norska bryggeriet Lervig Aktiebryggeri.

Men vem vet något om Lervig?
Jo det är nog väldigt många som höjer på ögonbrynet när man säger att bryggaren bakom ölen är Mike Murphy. Ja ni vet mannen som haft ett finger i spelet på några av bästa ölen som kommit ur skandivanien. Bland annat Ölfabrikken Porter, Mikkellers Beer Geek brunch, Amager MuprHill* och Nörrebro brygghus Seven.

Mike Murphy då för er som inte har hundra koll. Han är en amerikan som kom till Danmark via Italien och startade Gourmetbryggeriet och är en av dem som dragit lasset för den öltradiotionen som nu börjar växa i norden och framförallt i Danmark.
Lite kul att det inte bara är öl från Lervig som släps, utan bland annat även Walrus punch IPA från Stronso. Stronso har ju tvärtom inte gjort mycket nytta, mer än att röra upp andra bryggare och bara glidit med på framgångsvågen. Många av ölen är bra och man har fått utså lite väl mycket oförtjänad skit.

Efter några några turer till Italien och då Ölfabrikken blev en del av Gourmetbryggeriet som i sin tur blev en del av Harboe.
Ja det är en ganska sorlig historia i sig om hur två av de mest spännande danska bryggerierna blev lurade av Harboe. Kortfattat så började det med att mannen bakom Ölfabrikken Christian Skovdal Andersen skulle göra sitt öl på burk, men det funkade inte så man fick sälja och Gourmetbryggeriet tog över med hjälp av Harboe som sen lurade dem båda och nu äger båda bryggerierna...eller varumärkena iallafall.

För Christian Skovdal Andersen blev det en framgångssaga ändå med sitt "nya" projekt BeerHere. Återstår att se om det blir samma framgång för Mike Murphy och Lervig Aktiebryggeri som Mike kom till för 2 år sen.
Lervig ligger beläget i den norska staden Stavanger, vilket är norges tredje största stad. Själva bryggeriet har funnits sedan år 2003. Så på sju år har vi helt missat dem helt och hållet och nu i två år har vi väl ändå missat dem....tills NU!

Det började med Lucky Jack Pale ale, en ganska slätstruken APA enligt mig, men klart drickbat på sin låga ABV. 4.7% gör den till en bra sommar APA. Jag hade vid ganska många tillfällen sett Lervigs Winter ale. Men eftersom jag var lite halvdassigt inställd på Lervigs tidigare öl så stod jag alltid över den. I dagsläget väldigt onödigt gjort!

För mig vände Lervig solsidan upp med sin underbara råg IPA, Rye IPA Brewers reserve. Ett av dem ölen som kommer på Systembolaget. Mer om detta öl kommer! Men det är en IPA på råg som stoltserar med över 100 IBU(international bittenes units)! Detta kan vi räkna mot tex Brewdogs Punk IPA som har "bara" 45 IBU.
Rye IPA i Balders trädgård

Det andra ölet som kommer på Systembolaget är Konrads Stout Russian Imperial Stout Ett öl jag själv inte har provat, men verkligen känner mig sugen på. Ska enligt rapporterna (Ratebeer) vara en maffig imperial stout på 10,4%ABV. Den kommer att kosta nästan löjliga 30 kr dessutom. Löjligt billigt that is!


*Från Amager Brygghus förklaring om ölet MurpHill. Det förklarar ganska bra om hur uppskattad Mike är i, framförallt Danmark.
If you wonder about the name, we can reveal that this beer is named after two of the most talented American brewers Shaun Hill and Mike Murphy, who with their presence in this country has enriched Danish brewing culture in incredible degree. Shaun and Mike is the mastermind behind our Rye Porter / MurpHill project, and it is with absolute pride that this beer is named in their honor

5 kommentarer:

Anonym sa...

Og Union Bryggeri i Skien, Norge har nettopp ansatt Anders Kissmeyer som bryggmester !

Union startet opp i 2009 og har hittil kun laget macro-lagere + cider & eplomost. Mack Bryggeri (enda en macro produsent, dog med flere brukbare øl der ute) solgte seg nylig ut.

Det er ikke umulig at Kissmeyer fungerer mer som en teknisk konsulent. Dog, kanskje er vi heldige og får noe skikkelig øl ut av operasjonen.

Balder sa...

Jasså, det har jag helt missat. Frågan är varför två bra bryggare tar sig till Norge? Vad finns där som inte finns i Danmark eller Sverige?

Frågan är när Kissmeyer började? För inte började väl han år 2009? Mike Murphy började år 2010 på Lervig. Vi har ju inte sett mycket från lervig tills nu.

Anonym sa...

Kissmeyer ble ansatt NU ! (veldig nylig i alle fall) .

Kanskje sees Norge som en større utfordring ? (Og hvorfor skulle man ville bo i Sverige ;-))

Anonym sa...

Quote ''Høyt Skum Øl-Blogg'' - For til tross for at han blir tittelert som bryggerimester hos Union, er han fortsatt bare en innleid konsulent.

BTW, rett rundt hjørnet er en Lervig/Mikkeller DiPA på 14% .

Balder sa...

Ja jag såg att dom skulle göra en IIPA, med grön etikett. Den ser jag fram emot att prova. Två riktigt bra bryggare med att potensial att brygga något häftigt och bra.

Ok, men bra att veta om Kissmeyer ändå. Han kan säkert få dem på fötterna.

Varför man bor i Sverige? Lägre skatt, bättre förutsättningar och jävligt nära till Köpenhamn!