2011-08-02

Ölråd 2011-07-15, kvällens värd Balder. Central City Red Racer IPA, Nögne Ö # 100, Hantverksbryggeriet Baronen

*uppdarerat med rätt priser, OBS! priset på Nögne Ö har gått ner några kronor*

För några veckor sedan stod Balder som värd för ännu ett Ölråd. Jag har som uppgift att uppdatera bloggen om detta men eftersom jag är lat och glömsk så blir det först nu.

Först ut bjöd Balder på en "fördrink" i form av vars en skvätt mjöd som han fått av någon 2004 och ingen vet hur länge den stått innan det. 15% låg den på och vi smakade och skrev några korta ord var i en gemensam recension. Platsar inte riktigt in i den riktiga betygssättningen :)

"Smakar kräk säger Olsson. Honung, äpplejuice (eller must) i smaken. En del akoholsmak. Andra tycker det är ganska mild alkoholsmak."

Jag tyckte det smakade på tok för sött och spritigt, ingen höjdare.

Hur som helst, sedan gav vi oss raskt på ölet.

Central City Red Racer IPA
Alkoholhalt: 6.5%
Land: Kanada
Pris: 105 kr/sexpack

Henning: Slående brutal doft, smaken kommer över dig som en stram klassisk IPA humlad beska. Krämigt humlespår, smak av rökt trä och hääääääärligt egen blomdoft. Eftersmaken hänger sig kvar som en skorpion som fått hugga för första gången. Detta öl vill du dricka när du känner för att vara en connoisseur. Plus för snygg burk.
Betyg: 8

Ölsson: Balanserad smak. Både maltig och humlig, utan att något av det tar över. Jag hade kunnat uppskatta en ännu kraftigare humling, men jag tror jag har blivit lite humleskadad av den senaste tiden och all humle den har medfört. Det är ju trots allt humlens år enligt den kinesiska kalendern. Eller ja. Enligt min kinesiska kalender i alla fall... OK, den är inte kinesisk. Det finns inte ens någon kalender. Men ni förstår nog min poäng. OK, det finns ingen poäng.
Betyg: 7

Balder: Doften är bland de bästa IPA dofterna jag doftat. En underbart fruktig doft, viss citrus. Men söt som en nyfödd bebis. Ok nyfödda är kanske inte så söta, men ni fattar. Av smaken är det man mins absolut balansen. Linus på linjen har fått en rival. Ölet är lite för kallt i min mening. Jag har ju smakat förr tyvärr. Vid lite högre temp blir den bättre. En klar humlesmak som backas upp av en trygg bas. Pommerande citrus ur ett tropiskt fruktland. Som sagt uppskattar det mer lite varmare. Men detta är en IPA i en DIPAS kropp. Eftersmaken hänger kvar i munnen väldigt länge. Riktigt snygg, trots att det är en burk.
Betyg: 8

Ekström: mmm mums det har nog sagt ett par gånger i dag sen jag fick denna dryck i glaset! Aromen, smaken och hela konceptet av IPA går ihop till ett gudomligt gott öl! Doften av citrus tycker jag är tydlig, smaken är humlig och härlig... IPA i sitt esse! Jag gillar absolut en väl humlad öl och denna är ändå lite åt det milda hållet, därför når den inte riktigt till toppen!
Betyg : 8

Röstlund: Alltid roligt att pröva öl från Kanada, speciellt IPA. Väldig basig, dvs välbalanserad, utan att sticka ut. Bara väldigt god. Beskan är ganska tillbakadragen, vilket gör den lättdrucken. En god ipa, som jag hade haft som ett husöl om jag varit kanadick.
Betyg: 8

Almryd: Gott, en ipa helt i min smak. Mina kollegor har skrivit vars en roman redan så jag håller det kort. Gott, blommig, lagom beska. Når inte upp till en Titan IPA (min favorit).
Betyg: 7

Genomsnittsbetyg: 7,6

Efter en tur till Kanada var det dags att bege sig mot Norge.

Nögne Ö # 100
Alkoholhalt: 10%
Land: Norge
Pris: 64kr / 500ml (systembolaget beställningsstortiment, nu 58 kr/st)

Olsson: Jag blev peppad på den konstiga beskrivningen (Dubbel IPA, Barley wine, robust porter..). Men jag får hålla med, den är svårdefinierad. Vinösa toner som ett barleywine, och visst finns där humletoner som smyger mellan alkoholen och russinen. Ganska bra, men jag känner mig ändå lite besviken. Som att toppad gå till pölsemannen i Köpenhamn och be om 2 bröd utan korv och få svaret att det är inte möjligt.
Betyg: 6

Almryd: Lite barleywine över denna. Lite rökig, lite besk, fruktig, söt. Skum öl men ganska god. Lite för söt ändå. Vet seriöst inte vad jag ska skriva om detta. Så mycket smaker.
Betyg: 7

Ekström: Dipa?? Näää mer ett barley wine i doften och smaken som en ipa... kan det vara en bra kameleont som tar det bästa ur två världar?? Dipa och barley wine! Den är söt och "russinig". Den måste vara norsk, lite konstig...
Betyg: 6

Balder: En bra bryggd i mina ögon. Den är annorlunda som Nögne Ö bör vara. Från det bästa bryggarvattnet i Grimstad kommer då denna DIPA. Det är som en Black IPA, som har en russinsmak. Russinet ger en Barley winesmak men eftermaken är rostad och humlebesk. En Black IPA i eftersmaken med andra ord. Malten är söt, lite för söt faktiskt. Ölet är faktiskt lagrat i mer än 6 månder. Hur ofta håller en IPA så länge, och blir så här bra. Jag uppskattar den. Var faktiskt Guldölen 2010, när Malmö FF tog SM-guld. en kul kväll, men jag kommer inte ihåg hur ölet smakade...mer än guld.
Betyg: 8

Röstlund: Nögne Ö är ett stabilt bryggeri som jag tycker om. Förförisk doft som viskar om goda stunder.
Lätt ton av russin, kola och en dalande humlestjärna. Fyllig, lite rostad, lite ekad smak. Lagra ipa kan vara på vinst eller förlust. Här går det bra.
Betyg: 7

Henning: Nööööööögne! Detta öl har en fin komplexitet. I början känner du lite smygande sötma och klämmig finhet. Efter ett tag stiger ´temperaturen och du anar russin och fikon och andra härliga smaker. Ölet är perfekt för en helkväll. Jag tycker detta är helt underbart!
Vackert bryggt!
Betyg: 9

Genomsnittsbetyg: 7,2

Ett öl till blev det och sist ut var:

Hantverksbryggeriet Baronen
Alkoholhalt: 12.7%
Land: Sverige
Pris: 65 kr / 330 ml (systembolaget beställningssortiment)

Almryd: Fantastiskt doft. Men smaken lever inte upp det till den känslan. Lite för sötslibbigt och en del alkoholsmak. Riktigt tung öl, massor med smaker av russin ch de flesta andra smaker som hör till ett barley wine. Dock tar alkoholen och sötman övertaget på ett sätt jag inte gillar. Det finns så många andra bättre barley wines.
Betyg: 5

Röstlund: Maffig och komplex. Stor doft som får mig att tänka på en matad kuban. Russindoften som brukar infinnas i ett BW.
Är här härligt lite brännd som komplementeras av en nätt sötma. Smaken är mångsidig, en positiv stickande känsla från alkoholen, den obligatoriska russintonen och en lång, lång och torr kakao eftersmak. Väldigt trevlig.
Betyg: 9

Balder: Dagens bästa öl i mina ögon. Det är återigen en mycket stor doft. Doften är av karamell, humle och malt. Denna maltighet sätter en klar sötma. Dock lite för mycket sötma, men humlen och alkoholen ger ölet en annan dimension. Det ger en russinsma och till viss del en smak av bröd. Grymt bra humlesmak förresten. Trevlig värmande känsla. 12,7 %. VAR ÄR dom? Bra Barley wine från Sverige.
Betyg: 9

Olsson: Jag kan tänka mig två olika scenarion när bryggaren gjorde detta recept. Antingen satt han många sena nätter på sin kammare och finslipade på sitt livsverk - det komplexa och det som sade något mer än bara malt, humle, jäst och vatten. Eller så kom han hem snortoppad från någon dålig nattklubb där han dansat till Lady Gaga och tänkte "Ah, detta borde jag brygga, det blir ball!". Hur som helst är det jäkligt bra. Sötman tar över något men i övrigt har jag inga invändningar. Det är ett överväldigande barley wine, och öl som är överväldigande är per automatik bra i min värld.
Betyg: 8

Ekström: Barley wine i sin svenska version! Den är fruktansvärt trevlig och god! Doft av russin och en mindre ton av alkohol... När man har svept en del av ölen så kommer det kraftiga toner av akoholdofter. Smaken är dock inte så tydlig av alkohol anser jag. Russin och allt annat gott som barleywine ska innehålla har denna ölen! Den är väldigt stark i smaken och alkoholen är allt för tydlig i doften men den är ändå väldig trevlig!
Betyg: 7


Henning: Baronen, borde heta Dräparen. Utmanar gränserna för svenska microbryggerier. Du får doft av körsbär, tjära och gummi. Smaken är mycket kraftig och innehåller russin, kakao, kryddor och råsocker. Ölet är ett hopkok av baleywine och porter. Det har en maltig bas men stor alkoholstyrka , varma frukter, helvetets saftblandning. Ölet passar när du vill dela en galen öl och slår på stort. Jag tycker om delar av detta och tycker att den är galen.
Betyg: 6

Genomsnittsbetyg: 7.3


En mycket trevlig kväll och ett fint genomsnitt på samtliga öl. Bra jobbat Balder! Nästa gång, dvs nu på fredag, är det dags för herr Röstlund att vara värd. Det ska bli spännande minsann.

Ha det gött allihopa

2 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
eberlund sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.