2010-10-07

Great Divide Yeti Imperial Stout

Mmm.. sitter och skriver under tiden som jag dricker denna nyhet i Systembolagets fasta sortiment. Smaken efter den första klunken hänger fortfarande kvar i munnen och det smakar bra.

Yeti är en av de trevligare nyheterna i det fasta sortimentet. Den kommer från Denver-bryggeriet Great Divide, som jag personligen inte druckit så många öl från. Enda jag kommer på att jag druckit när jag sitter och tittar på deras ölsorter är Titan IPA, som de för nuvarande har på fat både på Bishops Arms och Green Lion här i Malmö. Den är riktigt god också!

75 IBU, 9.5%, 29.90 kr på Systembolaget.


Det första som slog mig var att jag gillade flaskan, gillar den pappersaktiga etiketten.
När man öppnar den och häller upp den ser det ganska tjock ut. Ser ut lite som mörk flytande choklad... Inte riktigt så tjockt kanske men det ser gött ut. Skummet är rätt mörkt brunt och det skummar lite fint "under ytan", ni vet sådär som en Guinness gör.

Doften är ganska typisk för stilen, kaffe och mörk choklad men en del humle också. Märker dock att dofterna försvinner en hel del efter att man smakat. Man vänjer ju sig på nåt sätt och smaken är rätt tung så doften faller bort lite.

Smaken ja, den gillas skarpt. Hyfsat intensiv beska som ligger kvar en stund vilket gör ölet smutt-vänligt. Om man vill kan det utan problem ta en stund att dricka en flaska av denna. Eller väldigt kort tid också för den delen, det är fullt möjligt. Tung maltighet och dofterna som fanns återkommer en hel del i smaken. Om man tar en klunk och kör runt den lite i munnen så känns det nästan som att det blir en klump i munnen när den skummar. Intressant :)

Ja det är en god öl. Den är minst lika god som en hundvalp är söt. Det får bli betyget. Prisvärd är den också vilket gör det hela ännu bättre!

4 kommentarer:

Jompa sa...

Hur många poäng fick den? :)

Almryd sa...

den fick inga poäng. Men om den hade fått poäng.. hmmm... 7-8 / 10 eller nåt? Nog en 8:a

Balder sa...

Hej Jompa.
Vi delar normalt inte ut poäng vid vanliga recentioner. Vi delar bara ut poäng vid ölråd. Vi kan ge personliga "poängliknande" råd. Men detta är nog en typisk 7a. I min värld är det en 7a, tror nog att Eberlunds betyg liknar en 6a/7a i det han skriver.
Detta är iallafall en kanonöl för både vardagen och till fest.

Balder sa...

Bra att jag skrev det samtidigt. Jag drack Oak aged Yeti i USA, en klockren 9a för dom flesta. Men jag hade gett den en 10a! För den var j#¤ligt god.