2010-08-28

Skånska Stockeboda Gårdsbryggeri och några öl därifrån



Ute på Österlen här i Skåne ligger Skånes första (och vad jag vet, enda) gårdsbryggeri, Stockeboda gårdsbryggeri. Fick upp ögonen för detta ställe på grund av mitt stundande bröllop, då det var ett alternativ till festlokal m.m. Att de bryggde sin egen öl där var ju helt klart ett plus för en ölnörd som mig och allting annat där passade både mig och min sambo perfekt så det fick bli där. Bokat och klart.

Vi hade tyvärr ingen möjlighet att provsmaka ölen där när vi var där och hälsade på, men i förra veckan var vi ute på Österlen och passade på att köra förbi Systembolaget i Simrishamn och Tomelilla. De är 2 av 3 butiker som säljer Stockebodas öl. Den sista är i Ystad. Man måste ju provsmaka för att se vad som ska serveras på bröllopet!
Hade framförallt hoppas på att de skulle ha deras IPA samt deras äpplewit. Så var inte fallet utan jag fick nöja mig med Pils, Ljus Ale samt Single Malt.

Provsmakade dessa och här är vad jag tyckte lite kort:

Pils:
Väldigt kolsyrad, frisk. Mycket humle. Doft sådär, luktar lite deg och jäst. Trots det väldigt god om än aningen för mycket kolsyra.

Stockeboda själva skriver såhär om den: Stockeboda Pils 5,2% En bärnstensfärgad pils med en tydlig malt arom och en kraftig men behaglig beska med viss krispighet och frukt toner, passar utmärkt till det mesta från husmanskost till kraftiga grillrätter.

Pris 24.20 kr / 33 cl, 5.2%

Single Malt: Lite weissbier-feeling över denna. Grumlig färg, extremt mycket kolsyra. Fick mig att rapa hela tiden. Sticker på tungan. Maltig smak, jäst/citrus i doften. Liten beska i eftersmaken. Pils var bättre.

Står inget om denna på hemsidan. Men det var en ljus ale på 4.8%, kostade 22.80 kr / 33 cl.

Ljus Ale: Glömde faktiskt skriva ner vad jag tyckte om denna men minns att den var en ganska vanlig standard ale som inte bjöd på några sensationer men som det heller inte var något fel på.

Stockeboda säger: En ljus ale i Amerikansk stil (APA) Doften är kraftig med inslag av malt samt citrus i smaken finner man en välbalanserad maltighet samt en underbar fräch humle arom från hela citrus familjen med en avslutning av passion och apricos frukt. Passar utmärkt att drickas när som helst under dygnets 24 timmar till både mat och törstsläckare.

5.6%, 25.60 kr / 33 cl.


Ville helst smaka IPA-n men får väl kanske hålla mig. Kommer åka till gården några gånger kan jag tänka mig kommande tiden så får väl passa på när man är där!
Hur som helst duger ovanstående öl till att serveras på mitt bröllop. Kanske inte Single Malten, den gillade jag inte... Men de andra två. :)

Kan också tipsa om att Stockeboda startat en webshop där de säljer malt m.m. för hembryggning. Inte jämfört jättenoga med Humlegården men såg att vissa saker var billigare på Stockeboda.


2 kommentarer:

Patrik sa...

Brygg en egen bröllopsöl där såklart!

Almryd sa...

tror jag inte man kan.. man kan få en av deras öl med egen etikett på men känns inte värt pengarna. finns många andra hål att fylla med pengar när det gäller bröllop :)