2010-04-26

Ölråd: 100423 Röstlund

Nu har vi haft ett Ölråd igen. Ganska långt mellan gångerna men nu var det dags igen!
Kvällens värd var Röstlund och han hade en del godbitar att bjuda på, samtliga köpta och tillgängliga i Ölbutikken i Köpenhamn

Första ölen var.....

Mikkel & Menno Weizenbock
Land: Danmark
Alkoholprocent: 7.5
Pris: 45,50 kr (35 DKK) (33 cl)

Eberlund: Underbar doft och en bra förstasmak men humletonerna gifter sig inte riktigt. Blir lite mycket och är trött på den efter en tredjedels 33:a.
Betyg: 5

Balder: Luktar som en amerikansk red ale. Väldigt humlearomatisk. Borde varit lite mer beska men det är en god öl.
Betyg: 5

Olsson: Intressant men en så humlad veteöl. Aldrig druckit weizenbock innan, men det känns bra! Den hade nog varit tam utan beskan och aromerna men humlen räddar det snyggt.
Betyg: 7

Henning: En skön humledoft möter dig, skummet har medelstora trevliga bubblor. Jag upplever en väldigt balanserad humle och en bra friskhet. Plus för att den är unik och frisk.
Betyg: 6

Ekström: Svårt att sätta fingret på vad som är bra med ölen... Den har en besk fruktsmak som är grape-ig och har lite stout-känsla över sig. Den är lite stark i början så att den nästan sticker som en kniv i tungan. God men imponerar tyvärr inte alltför mycket.
Betyg: 4

Röstlund: Len doft av citrushumle, behaglig smak med välavvägd beska och syrlighet. Tappar lite i eftersmaken, men den behagliga beskan stannar ett tag.
Betyg: 5

Genomsnittsbetyg: 5,3


Den andra ölen var en efterlängtad en... Kan nämnas att denna ölen är speciell i sig eftersom den bryggs i begränsade mängder av ett gäng munkar som inte är intresserade av att kommersialisera den speciellt mycket. Den säljs nästan bara på själva klostret men ett fåtal flaskor kommer ut till vissa pubar och butiker men det är inte många. Butikspriset/pubpriset blir oftast skyhögt, speciellt på "storebror" Westvleteren 12, som kan kosta upp mot 400 kr per flaska (33 cl) på en pub. Vid klostret kostar den knappt 15 kr. Den vi drack, Extra 8, är aningen billigare. Extra 8 innehar i skrivande stund en 18:e plats på ratebeer.com's lista över världens bästa öl. Westvleteren 12 innehar just nu förstaplatsen och förhoppningsvis kommer vi få läge att smaka den under vår stundande Belgien-resa.
Kan nämnas också att flaskan har ingen etikett, den har all information på kapsylen.


Westvleteren Extra 8
Land: Belgien
Alkoholprocent: 8%
Pris: 99,70 kr (75 DKK) (33 cl)

Röstlund: Djup kryddig doft med en touch av mintchoklad. Torr och mild med en lång och kryddig eftersmak.
Betyg: 6

Eberlund: Kul att fullborda trappistcirkeln. Har druckit öl från alla existerande trappistbryggerier. Dock återstår 12:an av denna sort. Unik på många sätt. Mer humlad än tradiotionellt, med en aning lakrits i smaken en hel del alkhohol och lite halmig. Även doften är lite halmig. Kul att prova! Maltig öl som håller länge att smutta på, trots att vi bara fick 11 cl var. Vill dricka igen...
Betyg: 9

Balder: Vi delar 3 st på en flaska och det är ändå fullt tillräckligt. Doften är söt och påminner om belgisk julöl. Smaken är densamma. Jag smakar anis, muscovadosocker och aningen chocklad. Jag känner förväntan av 12:an!
Betyg: 7

Henning: En underbar doft som innehåller den söta och härliga trappistdoften. Smaken är pepprig och har en lång men enkel eftersmak. Jag är inte övertygad om att detta är den godaste trappisten men denna smak har några kvaliteter.
Betyg: 6

Olsson: Förväntningar, förväntningar... Det känns stort att dricka sin första Westvleteren. Den har en ovanlig och speciell eftersmak, och det känns lite högtidligt att dricka den faktiskt. Men ja.. jag blir mest peppad på att smaka 12:an.
Betyg: 7

Ekström: Förvånad när ölen kom fram och blev otroligt glad. Men lukten var otroligt ovan och var inte vad jag förväntade mig. Smak av choklad och körsbär i en bra mix men den var sämre än väntat! God men levde inte upp till förväntningarna. Men en svag 7:a ändå.
Betyg: 7

Genomsnittsbetyg: 7

Tredje och sista ölen!

Mikkeller Monks Elixir
Land: Danmark
Alkoholprocent: 10%
Pris: 86 kr (65 DKK) (75 cl)

Henning: Melontuggummi-doft, träig och rostig smak. Detta är en av de godaste öl jag har druckit och rekommenderar den varmt. Den gör sig mycket bra på egen hand och gärna tillsammans med ost. Brun och fin!
Betyg: 8

Röstlund:  Dov och kryddig doft. Fyllig smak, rostad maltkaramell med behaglig eftersmak.
Betyg: 8

Eberlund: Söt doft. Mycket alkohol i smaken, hade nog varit bättre med 2% mindre. Har svårt att identifiera andra smaker. Ogillar alkoholeftersmaken, den hänger kvar hela tiden och dödar lite.
Betyg: 5

Balder: Munkens elixir är inte mitt elixir. Kanske för jag har hår över hela huvudet. Ölet är som att dricka sirap med kolsyra. Helt ok dock.
Betyg: 5

Patrik: Vissa russintoner och krafitg maltighet. Humlen är framträdande utan att ta över. Behaglig alkoholvärme. Hade jag haft en St Bernardshund hade den haft en Monks Elixir runt halsen.
Betyg: 7

Ekström: Den är lättdrucken och välbalanserad i smaken men övertygar inte så mycket ändå. Den sticker inte ut så mycket och känns som väldigt många andra öl jag druckit på senaste tiden. Tyvärr en normal 5:a.
Betyg: 5

Genomsnittsbetyg:  6.3

Ja det var alla öl för den kvällen! Vad lärde vi oss om det då? Jo vi vill dricka Westvleteren 12 och Balder tycker det är helt ok att dricka kolsyrad sirap. ;)



1 kommentar:

Balder sa...

Jag kanske gillar sirap. Okey, det var en dålig kommentar. Men jag var....ehh...full vid skrivtillfället!