2012-07-16

20120623 Ölråd hos Balder: Hantverksbryggeriet Munken + Kosacken 2010, Chimay 2001, 2003, 2009, Cantillon Mamouche

Ett ölråd till har vi hunnit med. Traditionen trogen glömmer jag bort att uppdatera bloggen med våra vetenskapliga upptäckter. Denna gången var det Balder som stod värd. Till skillnad från alla andra Ölråd var alla respektive inkl barn välkomna också. Dagen inleddes med grillning och det hela var en mycket trevlig tillställning. Dock kändes det aningen återhållsamt, kanske hade något att göra med att fruarna var med också. Vem vet?

Första ölet som Balder bjöd på var:

Hantverksbryggeriet Munken 2010
Land: Sverige
Alkoholprocent: 8.5%
Pris: 39.90 kr / 33 cl

Så här tyckte vi om den:


Almryd: Mycket russin, lite alkoholig ton. Fin eftersmak men en liten beska också. Fin belgar-style.
Betyg: 7

Olsson: Lite fudge och karamellig utan att bli sötslibbig. Fin alkoholvärme och en ganska torr avslutning.
Betyg: 8

Balder: Två år gör detta öl mycket väl. Mycket russintonen, härlig smak av sirap som även skapar en viss beska. Detta gör att ölet känns lite mer komplext och trevligt. Karamell och plommon fortsätter på spåret och det kommer en viss mjuk smak av vanilj.
Betyg: en skolklar 8

Henning: Söt plommonton och härliga havre och sädesslagstoner lyfter det här ölet till härliga höjder. Jag gillar kroppen som är frisk och tungt söt på samma gång. Hantverksbryggeriet lyckas som vanligt. Passar på egen hand eller med fina snacks såsom Snyder's och Fonzies.
Betyg: 8

Ekström: Tycker inte att den är väldigt russinig... Lite andra frukter i doften tittar fram lite då och då! Jag gillar den belgiska stilen, man vill gärna ha mer...
Betyg: 7

Röstlund: Doftar som druvor i stadiet halvvägs på väg till russin. Smakar torkade druvor, nejlika och lite karamell. Bra avägd sötma. Väldigt drickbar.
Betyg: 8

Genomsnittsbetyg: 7.6

Sen var det dags för några olika årgångar Chimay Bloueueuo [blö:]. En liten vertikalprovning som det heter. Det vill säga att man inte ligger ner när man dricker ölen.

Först ut var den från tjugohundranio.


Chimay Blå 2009
Land: Belgien
Alkoholhalt: 9%
Pris: 190 kr (typ) / 75 cl

Så här tyckte vi om den:


Almryd: 2009 - lite mintig nästan, fina avrundade smaker. Frågan är om man inte bör lagra dom mycket mer än så här, den övertydliga russinsmaken är inte där än och det kan vara positivt.
Betyg: 9

Henning: Klockren smak och doft! Detta öl har lagrats väl.
Betyg: 9

Ekström : 2009 har lite mer kolsyra och det bubblar mycket tycker jag, man känner inte så mycket smak pga kolsyran men eftersmaken är som vanligt underbar...
Betyg: 8

Röstlund: Redan lite tyglad, len och fin med lite tobak och de vanliga attributen.
Betyg: 9

Balder: Eftersom 2009 för mig är en klar 9a fasar jag för 2001an. 2009an visar sig vara en bra årgång för lagring. Ölet har samma smaker som i en vanlig, men de har sjunkit ihop bättre och ger en mer balanserad effekt. Väldigt god!
Betyg: 9

Olsson: Fina fisken! Det har bara gått några år (hur många kan bara en dator räkna ut) sen den tappades på flaska, men redan är russintonerna där. Och de kommer bli kraftigare och kraftigare i takt med att vi går längre bak i tiden.Känns faktiskt oväntat frisk.
Betyg: 9

Genomsnittsbetyg: 8,8


Sen var det dags för 2003-varianten. Så här tyckte vi om den.


Chimay Blå 2003
Land: Belgien
Alkoholhalt: 9%
Pris: 59 kr / 33 cl


Henning. Den blir mycket mer verklig, oväntat tung och härligt skön tjära och asfalt med russinsötma. godis!
Betyg: 9

Ekström: Man känner att ölet har utvecklats till det bättre, starka russintoner och fin karaktär. Smaken är mer smakrik men man känner toner av socker, den blir lite avslagen i eftersmaken!
Betyg: 8

Röstlund: Ölet blir djupare, russinhalten ökar i en sammetslen komposition.
Betyg: 9

Balder: Balansen är inte längre lika fin som i 2009an, det som har kommit fram är en större honungssmak och framförallt russin. En fin sötma av bränd knäck. Detta är dock väldigt gott, men snäppet sämre än 2009. Om 2009 var en klar nia är detta en svag svag 9a.
Betyg: 9

Olsson: Lite mer russin! Jag gillart.
Betyg 9

Almryd: tycker nog att russinsmaken bli lite väl påtaglig. På gränsen till för mycket, men visst fan är det fortfarande gott. Men föredrar nog 2009-an.
Betyg: 8

Genomsnittsbetyg: 8.6

Sist ut var gamlingen från 2001


Chimay Blå 2001
Land: Belgien
Alkoholhalt: 9%
Pris: 190 kr (typ) / 75 cl


Almryd: Nej, nu har den tappat lite tycker jag, smakar lite oxiderat. Fortfarande gott men känner inget behov att lagra mina Chimay så här länge. Men kul att prova! Och ja, det är fortfarande väldigt gott men jag känner den är på väg att bli sämre nu.
Betyg: 7

Olsson: En chimay är en chimay och en chimay är en chimay. Det smakar lite papp men det är ändå fint. Där är kvaliteter som de yngre syskonen inte har, vilken jag kan uppskatta. Det är egentligen fel att vertikalprova öl på detta viset. Det är som att försöka avgöra vilket barn som är bäst. De är bra på olika sätt, helt enkelt.
Betyg: 9

Ekström: Russindoften är helt borta men det sitter kvar i smaken som tur är. Fortfarande mycket kolsyra vilket är riktigt härligt med tanke på åldern! Om man jämför med 2012 så är det otrolig skilnad! Skumbanan är väldigt tydlig i 2012 vilket är lite konstigt när man har smakat på 2001an... kan vara den äldsta ölen jag druckit och jag är väldigt imponerad.
Betyg : 7

Röstlund: Smakar fuktig källare, tappat en del. Har en viss fuktig råhet som för tankarna till medeltidens trappistbryggarmunks arbetsvardags slit. Med allt vad det innebär med korståg och whatnot.
Betyg: 7

Balder: Doften är sämre, som vanligt när det är en vintage öl. Dock att doften där så fort är lite oroväckande. Smaken däremot, den sitter där. Klarare smaker av jäst, farinsocker, bränd kola och russin.
Betyg: 9

Henning: Boostad med russin och med klara jästtoner går detta upp i huvvet på mig. Älskar smaksammansättningen och karamelligheten. Ölet som ger dig värdighet.
Betyg: 10

Genomsnittsbetyg: 8.1



Nu var det nog med Chimay för idag. Men mer öl var på gång. Serverat ur en massa udda stop som Henning hittat på nån loppis. Typiskt Henning.



Hantverksbryggeriet - Kosacken 2010
Land: Sverige
Alkohlhalt: 7%
Pris: 39:90 kr / 33 cl
Till detta en kubansk cigarr med ordentliga vaniltjoner. Detta på grund av att de mycket trevliga personerna på Hantveksbryggeriet tipsade om att röka cigarr till detta öl på Malmös ölfestival, små bryggerier stora öl.

Balder: Om 2 år gjorde Munken bättre så har nog 2 år gjort Kosacken sämre. Men Fonseca gör att detta blir en helhetsupplevelse. Stora kraftiga smaker av kavring, och en hel del choklad och lite vanilj. Vaniljupplevelsen ökar med cigarren och även röken ger ölet en extra upplevelse.
Betyg: 9

Almryd: Var sugen på en imp stout. Denna gillar jag. har druckit den olagrade men minns inte vad jag tyckte då, så kan inte säga om lagringen gjort nåt. Men gott är det. Lent, lite chokladigt med kaffe. Gott. Att jag dricker den ur ett stop med blylock, kosack style, gör inte saken sämre.
Betyg: 8

Olsson: En fin stout som passade bra till en fin cigarr. Jag kan inte känna några andra smaker än cigarrsmakerna just nu.
Betyg: 7

Ekström: Mysig chokladdoft och lite rökighet. Kombinationen med cigarr gör den lite bättre... Smaken är ren och mysig, den blir lite bitter i smaken men ändå behaglig... Mycket len och smakrik öl
Betyg : 7

Henning: rökt doft och saltaktig smak, tyvärr är kroppen lite tunn men sällskapet höjer ölet. Passar på sena vinterkvällar.
Betyg: 6.

Röstlund: Mysig öl, lätt för en Imp. Stout, men skön chokladrostning. Jag är kanske bortskämd efter tre årgångar chimay.
Betyg: 7

Genomsnittsbetyg: 7.3

Ja, än var det inte slut. Vi avslutade kvällen storstilat med lite spontanbärs från Cantillon.


Cantillon - Mamouche 2011
Land: Belgien
Alkoholhalt: 5%
Pris: Vet icke

Balder: Detta är det bästa spontanjästa ölet jag vet. Syrligheten och den härliga smaken av fläder som får sommaren att öka dramatiskt. Solen går upp igen trots att solnedgången redan varit för någon timme sen. Därför är betyget klockrent.
Betyg: 10

Henning: En öl , Eeeeeeeeeen öl. Detta är sämre än Norrlands Guld-reklamen. Smaken är beskare än dagisets pissoair. Tyvärr en felträff av bryggaren.
Betyg: 3

Olsson: Till skillnad från Henning har jag någon form av smaksinne kvar.
Betyg 9

Almryd: Jag tycker Cantillon levererar igen. En riktigt fin syra som är sjukt balanserad med tydliga inslag av fläder, Riktigt jävla gott. Jag undrar lite vad jag ska ge den i betyg... finns utrymme för att den kan vara bättre. Kunde varit lite surare kanske? Hur som helst är det skitgott fast med utrymme för förbättring. Därav betyget.
Betyg: 9

Röstlund: Så väldigt gott. Som jag konstaterat tidigare: Varför dricka flädersaft när man kan dricka Mamouche.
Betyg: 10

Ekström: Mumsiga flädertoner i doften gör en helt harmonisk! Smaken är bitter men med mycket fläderkaraktär. den blir nästan lite för sur i smaken mot slutet, Men fortfarande väldigt god.
Betyg: 6

Genomsnittsbetyg: 7.8

Ja det var det ölrådet. Jag och antagligen resten av Ölrådet också tackar Balder för en mycket trevlig kväll i Vellinge! Tack tack! Nästa gång är det jag som är värd för denna tillställning men det blir inte förrän 1 september. 


Ha en bra vecka allihop!






4 kommentarer:

Delreich sa...

Finns det något sätt att se vilken årgång kosack/munk man har? Bäst före ett visst antal år eller nått sånt?

Almryd sa...

Minns inte om det står på flaskorna men om jag inte missminner mig så får öl men svensk märkning inte ha bästföredatum som är längre än 2 år så då borde man kunna räkna ut det :)

Är dock inte helt hundra på reglerna.. om det är så.. men tror det.

Delreich sa...

Står inget bryggdatum, såvitt jag kunnat se, och med tanke på att min Munk var b.f. 2015 så tror jag inte helt på det där med två år... =p

Almryd sa...

Ok, då har jag med största sannolikhet fel :)