2012-07-09

Amerikanskt microbryggeri flyttar in i Malmö

South Plains Brewing Co. Ja det är namnet på ett nytt amerikanskt bryggeri som flyttat in i Malmö. Kände du inte till det sen tidigare? Nej, då ska jag berätta lite för dig.

Att det är ett amerikanskt bryggeri kanske är att ta i lite, men det är en amerikansk bryggare om inget annat. Jeff Brown är en kock som provade på att brygga öl. Han brygde öl till Fridhems gård, en asfin gård utanför Höllviken i underbara Vellingekommun! Känt som en Sydafrikansk upplevelse på de skånska fälten.

Jeff bryggde hur som helst ett öl till restaurangen. Ölet blev en stor hit och han funderade på att delta i en hembryggartävling. Men det hoppade han över och nu startar han ett eget bryggeri.

Balder från Ölrådet och bland annat Svensk bryggradio var inbjudna till inflytten som hade gjorts dagen innan. Där mötte vi upp Jeff som visade upp sin stolthet.
Jeff hade kommit över ett äldre bryggverk från Tyskland som han tänkte börja med. Han har förutom det handlat runt lite, bland annat fått tag på en gammal buteljeringsmaskin från Danmark till ett riktigt bra pris.

South Plains - APA
Jeff var väldigt nöjd att han hade klarat alla kraven och kommer förhoppningsvis få ut sitt första öl på Systembolaget redan i Augusti. Då kommer ölen att säljas i Malmö men troligen även i Höllviken och Vellinge.

Vi fick så klart prova lite öl, dock var ölet inte helt färdigt. Det vi fick prova var experiment bryggder och det var väl bra, men det saknades en del.
Första ölet vi provade var beskt som sören, på ett positivt vis! Men hade mer än feeling av nyponsoppa och Jeff erkände att det var minst färdigt.
Han tog sedan även fram en IPA som doftade riktigt bra till en början, men det fanns en viss doft som inte var helt klockren.
Samma sak med smaken. En viss felsmak men det var helt klart gott att dricka. Men så är det ju med experiment. Det blir nog riktigt bra till slut.
Troligen så var det humlen Pacific Gem som inte riktigt ville gifta sig med jästen. Det var det enda vi kunde komma på.
Jeff
Vi diskuterade om att det finns vissa saker som saknas i Sverige, det ena är en riktigt bra IPA. Det sa Jeff att han hade koll på och berättade om sin IPA på hela 134 IBU. Så Sverige håll ut, snart kommer det en IPA som är besk på riktigt!
Planen är att brygga 3 dagar i veckan vilket ger ca 2500 liter i veckan och förhoppningvis expandera.
South Plains tänker ge ut delvis organiska öl, främst en APA, en Golden bitter, en Porter och även sin IPA. Jeff hade i planerna även tanken att ge ut lite säsongsbasserade öl, typ julöl, sommaröl och ett för Halloween.

South Plains har nu flyttat in på riktigt i området kring Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Något som man försöker rensa upp ordentligt och göra lite hippt i Malmö. Om Jeff använder resterande delar av byggnaden som tidigare var en korvfabrik till en bryggpub kan man nog verkligen utnyttja läget en aning.

Jeff bjöd på lite käk som bland annat var en riktigt god hamburgare!
Jag tror att Ölrådet kommer att skriva en hel del om Jeff och om South Plains i framtiden!

Här bjuder jag på Bryggradios film från händelsen.


4 kommentarer:

Almryd sa...

haha ska mycket till om man ska hänga på Norra Grängesbergsgatan

Kristopher sa...

Ser väldigt spännande ut Balder, kommer bli ett nöje att följa detta. Och äntligen ett hopp om en bra IPA får man väl säga också!

Hannes sa...

Hoppas att det går bra för honom och att man snart kan testa hans öl!

Balder sa...

Som sagt, i Augusti är det tänkt att första ölet ska komma ut på bolaget. Nu vet vi ju hur det är med planer och med bryggerier. Vi kan ju hoppas att det kommer ett år 2012 iallafall.