2012-07-13

En fredag med King Henry och hans vänner

Ja då var det en helt vanlig fredag tänker ni. Jo det tänkte vi också, men så har vi ju släpt på det där med vanliga veckodagar!
Jag och Ola drog en sväng till Kristopher på fredagen för att hänga lite och snacka om Kristophers resa till USA.
Eftersom jag snackat gott om köttet från slaktarn så drog jag en vända förbi honom på vägen hem och plockade på mig lite öl innan Ola svängde förbi Vellinge och hämtade upp mig. Kristopher ringde och sa att Blafa och Martin även skulle komma och att Gripen troligen även han skulle vänga in om en sväng.

Vi tre började lugnt med lite öl från Malmö brygghus som Ola hade plockat med sig på vägen hem från jobbet.
Dom smakade bra som vanligt, förutom XPAn som var smörig. Det är första gången det händer mig, men det har hänt andra och jag har inte riktigt trott dem. Men nu så, nu kände jag det.
Vi käkade lite på de fina entreoterna jag hade plockat med mig och njöt av de goda ölen.

Sen tog vi fram något spännande, jag har fått lite öl av min kollega från Spanien. Min kollega som faktiskt också heter Christopher. Men han stavar det ännu jobbigare än Kristopher. Vad är det för fel på bokstaven F undrar man ju?

Aja från ett bryggeri som heter Nomada. Jag har tidigare provat deras IPA som var sjukt bra. En tropisk och härlig brygd. Men nu hade jag med en imperial porter som heter Royal Porter A La Taza. Den var sjukt bra. Det trodde jag aldrig! Jag jämför den med Gonzo och jag tror faktiskt att den spanska var bättre.
Riktigt bra, framförallt var den välbalanserad som en herre från Södertälje. Ja det låter kanske inte så balanserat när jag väl tänker efter...men det var gott om choklad och göttigheter i den. Bästa Spanska öl jag har provat iallafall.


Sen kom Blafa och Martin. Då drog Kristopher fram en Biere de garde gjord på fänkål.
Jag har själv länge tjatat om ett öl med färnkål i så jag blev riktigt glad att det fanns. Men döm om vår förvåning om när det smakade lök om Almanac - Spring 2012 Biere de Mars. Saison i all ära, men denna var inte mer en OK.

Men sen blåste Kristopher oss av banan istället. Med sig från USA och ett byte han hade gjort hade han med sig en öl från Deschutes och Hair of the dog. Två riktigt bra bryggerier som tillsamman skapat Collage Conflux no 1. Det ska tydligen bli en serie och resten ser vi fram emot.
Det man har gjort är att man har blandat Deschutes The Dissident och The Stoic mot Hair of the dogs Adam och Fred. Sen har man lagrat det på fat från Råg Whiskey, Cognac, Sherry, Pinot Noir, Bourbon, ny amerikansk ek och ny Oregon ek. Vad de två sistnämnda eksorterna är, det vet jag inte!

Men herre gud så gott det var! En riktigt cool öl som drog åt fyra håll, men ändå hölls fast och aldrig blev obalanserad.
Sen Tog Kristopher fram en riktig personlig favorit, han vet har han har mig, när han stälde fram Shmaltz He'Brew Bittersweet Lennys Rye IPA som jag bara älskar. En dubbel IPA på råg.

Blafa hade med sig en Mikkeller öl jag velat prova sen jag såg den första gången. It's alive! Barrel aged White Wine Lychee.  Det kändes som om att det var århundraden sen jag drack någor från Mikkeller och det var en fin upplevelse nu igen. Det var en härlig wild ale. Mikkeller börjar bli riktigt  bra på det där! Härligt funky!

Då dök Gripen in till slut och han tog plats på scenen. Eller rättare sagt blåste oss alla av scenen. Den första ölen han hade med var kanske inte den bästa jag smakat men den hade det coolaste namnet på hela kvällen! Pladderballe - Kalaspöjser. Kom igen man måste bara älska namnet på det ölet! En Brown ale som vi inte nämner så mycket om smaken, men kom igen Pladderballe - Kalaspöjser. Kän på det själv...Pladderballe - Kalaspöjser...kom igen...mmmhm du gillar det! Pladderballe - Kalaspöjser, oj förlåt!

Vi stack emellan med en öl från To Öl och Sans Frontiere som Martin hade med sig. Riktigt kul för jag och Röstlund hade en diskusion om To Öl om hur bra dom är. Riktigt trygga med sina öl och dom har inte släppt något som är dåligt. Den sämsta vi kom på var nog Black Ball. När man säger att Black Ball är sämst, ja då ligger man på en väldigt hög nivå! Detta var en golden ale på brett. Dvs låter coolt, smakade coolt men når inte upp till några riktiga höjder. Det är dock inte alls dåligt. Det är tryggt, det är bra, det är To Öl.

Nu återgår vi till Gripens show...för nästa öl han tog fram är ett av de bästa barley winer jag har smakat på många år. Det kan vara ett av de bästa någonsin. Eller topp 5 iallafall. Eller topp 10 om man räknar olika årgångar av ett och samma öl. Hur som helst Goose Island - King Henry. En oerhört upphyad öl som är riktigt svår att få tag på. En så kallad whale.
Det var lite som ett välbevarat Barley wine. Jag tänker på en Monster Ale från 2004, den var nästan perfekt. Denna är i samma klass och den är det när den är färsk. Jag vill verkligen veta hur den smakar om ett år, eller om 5 år. Aja, fixade en trade på den och nu står den i mitt kök!

Efter ett sånt öl är det svårt att nå högre höjder, Kristopher gjorde ett snyggt försök med ett öl som även det hade ett coolt namn Cascade Brewing Vlad the imp'aler. Inte Pladderballe - Kalaspöjser men väl så coolt.  Gott var det också. En Amerikans Wild ale som inte riktigt var så sur som man hoppades. Den var även liten långdragen, men det kan även ha vairt på grund av att vi just smakat på ett helt underbart öl.

Kvällen slutade dock inte i moll utan Gripens show fortsatte med en Cigar City Hunahpu's Imperial stout. En vannisnig öl. Riktigt bra och en perfekt avslutning på kvällen.
Riktigt härligt med kaffe och choklad. Massvis med choklad dessutom! Härliga toner av vanilj, lite kanel och lite lakrits. Precis så komplext och bra om en imperial stout ska vara.

En underbar kväll och det bästa av allt är att det snart blir en ny!Pladderballe - Kalaspöjser! Sista gången jag lovar!

4 kommentarer:

Weine sa...

Kul provning och Cascade Vlad... är riktigt bra tycker jag.

Gyllenbock sa...

Fan vilka öl ni pimplar i er mest hela tiden. :)

Pladderballe - Kalaspöjser, ja den vill man ju testa.

Obalanserad sa...

Haha, pladderballe! Du är en riktig pladderballe, Balder! Och välbalanserade människor i södertälje?! Finns väl inte? ;)

Balder sa...

Weine, ja den är rätt bra. Men eftersom dom andra ölen var så jäkla bra så kändes den sämre. Hade den varit ensam på bodet hade man bara pratat om den.

Bocken och Anton, nej ni vill inte testa den! Ni vill bara säga det härliga danska namnet.