2010-06-06

En helg i Stockholm med en massa god öl

I helgen har jag och Ölrådskollegan Henning varit uppe i Stockholm med våra sambos på en studentskiva. Eftersom man inte är i Stockholm så ofta passade vi på att stanna hela helgen. Lyckades dessutom övertyga tjejerna att gå till pubar som hade bra öl. :)

Nu sitter jag på tåget hem och bloggar från mobilen.

Hur som helst, efter studentfesten på fredag gick vi till Oliver Twist eftersom det var närmst. Dock var där helt fullt så vi tittade bara in och gick vidare till Akkurat där vi fick en trevlig plats på uteserveringen. För min del blev det två öl där. En St Bernadus Abt 12 som är en stark mörk belgisk quadrupel. Mycket trevlig. Efter den blev det en Brooklyn Black Chocolate Stout. Missade denna helt nãr den fanns på Systembolaget. Mörk, tjock och mycket trevlig också. Mums. Fredagen ledde sedan vidare till andra ställen, dock helt utan intresse för denna bloggen.

Lördagen inleddes med några öl från Systembolaget som dracks på Långholmen där det var en massa folk på nån stand up comedy-grej. Sedan traskades det vidare för mat och vi tog bara nåt på vägen. O Learys blev det. En burgare och en Brooklyn East India Pale Ale till det. Ingen jättefavorit men visst funkar den. Dock chanslös mot en IPA som skulle drickas senare på kvällen.
Det blev även en öl på hotellets uteservering. Fanns en öl i baren jag inte druckit så den blev det. Det var en Vildmark från Jämtlands Bryggeri. En "premium lager". Jag tyckte den var ganska udda och rätt unken, tyckte inte alls om den. Sambon beskrev den rätt bra. Hon sa "den smakar som gamla människors hus luktar". Väldigt sant.

Vi gick sedan till Duvel Café. Det är en ganska mysigt krog på Vasagatan som endast har belgiska öl och många av dem. Där satt vi en bra stund och vi 5 (en bekant hade anslutit) som var där hann dra genom en del öl.

Här är de vi drack med en liten kommentar:

Bourgogne des Flandres
Typisk belgisk blond Ale, väldigt anonym och tråkig.

Noir De Dottignies
Belgisk Brown som var helt ok.

Lindemans Cassis
Fruktöl med svart vinbär. Smakar saft, inte direkt jättegott. Inte alls min smak, de andra Timmermans är godare

Timmermans Kriek
Körsbärsöl. Sådär, smakar lite kemiskt tycker jag fast den egentligen är väldigt naturell vad jag vet.

Blanche De Bruxelles
En veteöl med koriander och lite annat. Väldigt typisk och denna var väldigt god.

Floris Ninkeberry
En till fruktöl, nu med vete och passion/persika. Sött och hyfsat ok.

Kapittel Triple
En stark Triple på 10%. Började bra men efter knappt halva var man less på den. För mycket alkoholsmaker, finns många bättre, tex tar jag hellre en La Trappe Triple.

Duchesse de Bourgogne
Klassiker. Ekfatslagrad, mycket god.

Malheur 12
Riktigt tung quadrupel på hela 12%. Tog länge att dricka den. Komplexa balanserade smaker. Riktigt bra, kvällens näst bästa öl.

Duvel café rekommenderas, ett charmigt mysigt ställe med bra öl och bra priser. Runt 65 kr per öl.

Kvällen gick vidare, nu vidare till Monks café några gator bort. Det är en brewpub, dvs de har ett eget bryggeri. Tyvärr kom vi efter sista beställningen men fick ändå ta en öl. Liten miss att vi inte visste att de stängde redan klockan 12. Sprängfyllda ölkylar, trevligt ställe, bra priser. Enligt hemsidan har de 1400 olika ölsorter.

Mitt val hãr blev deras egengjorda 5-inin IPA på 7.8%. Underbar blommig humledoft och helt perfekt beska och smak. Detta är nog en av de godaste, om inte DEN godaste IPAn jag någonsin druckit. Helgens bästa öl.

Henning valde också en av deras egengjorda, fast en Ale smaksatt med citronskal. Han tyckte att även den var väldigt god.

Lottas val blev en Liefmans Oud Bruin. Den är i stil med Duchesse de Bourgogne, dock lite svagare (5%) men i princip lika god.

Sedan fick vi gå för att de stãngde. Belgobaren nästa.

Några gator bort ligger Belgobaren. Som namnet antyder är det belgiskt som gäller även här. Avslutade men ännu en egengjord öl här. Belgobaren är visst syskonpub till Monks, så det finns en del av de egengjorda även här. Sista ölen blev en Victoria Wedding Ale på 7.5%. En humlad hyllning till det stundande bröllopet. Den var ok, dock hamnnade den i skuggan av Monks-IPAn.
Hennings val här blev en Lucifer. Det var en belgisk blond, dock med lite syrlighet som gjorde den ganska trevlig.

Nu var kvällen slut, vi var fulla nog så det var dags att bege sig till hotellet.

Så här mycket har jag aldrig skrivit på en mobiltelefon....

Återkommer senare ikväll med lite bilder också så titta in senare. :)


Inga kommentarer: