2013-03-04

Sigtuna Påskweizen vs Dark Easter (Sveriges bästa 2013?)

Ja då var det dags för påsken och den 11e släpps påskölen på Systembolaget.
Ett av de bryggerer som gör två påsköl är Sigtuna med sina Dark Easter och Påskweizen samt att St Eriks gör två av sina påsköl där.
Jag har haft nöjet att prova dessa bryggder och det visar att den svenska ölkulturen är på rätt väg.

Vi börjar med Sigtuna ölen och det är två helt olika brygder. Det är en Heffeweisse och en Schwarzbier.

Heffeweisse som kan vara en av de absolut svåraste öltyperna att lyckas med att få likt den typiska tyska heffen.
Sitguna gör alltså ett försök på denna mytomspunna öltyp.

Vill bara poängtera att jag är lite allergisk mot att det heter weizen med ett Z.

Sigtuna Påskweizen vs Sigtuna Dark Easter

Utseende 0-1
Dark Easter är en mörk, nästan svart öl med ett fint brunt och luftigt skum.
Påskweizen är en grumlig gyllene öl med ett ännu krämigare skum fast krit vitt.

Påskweizen ser faktiskt inte så inte så inbjudande ut utan mer som en grumlig sörja, medan Dark Easter ser välkomnande och värmande ut. Det behövs väl uppe i norr då det är rekord tidig påsk?

Doft 0-2
Dark Easter doftar rostat, nötter, citrus och lite fruktig humle. Doften är vldigt trevlig och det är därmed ett öl man bara vill dyka ner i.
Påskweizen doftar skumbanan, lite citrus och vete. Ganska trevlig doft jämfört med andra heffes som kan vara lite för mycket banandoft. Citrusdoften är ganska stor och trevlig.

Smak 0-3
Dark Easter är en ganska komplex dryck. Det är en hel del kul smaker som tränger sig fram. De som är mest påtagliga är den rostade malten som akompanjeras av moutekahumle som gör den riktigt trevligt fruktig. Malten är medför även en smak av hasselnötter och aningen mandel. I smaken kommer det även en viss sötma. Sötma bestående av choklad och laktits. I ölets senare del så kommer det en fruktig smak av russin och lite citrus. Myckte trevlig beska i ölet och eftersmaken är av en fin beska och även en del av den rostade smaken.
Påskweizen en lite halvunken smak av vete. Det kommer en väldigt trevlig citrussmak som bryger av och sen tar en smak av skumbanan över. Ganska långt från den stiltypiska heffen, men som jag sa tidigare så är det väldigt svårt att lyckas med det.

Avsutnings, vinnare och passar till
Dark Easter Humle möter rost och det är väldigt gott, mer som en Black IPA än vad tidigare Prince of Darkness var. Detta kan vara ett av Sveriges bästa öl år 2013, sanna mina ord! Det är en välbalanserad öl som har toppar på många ställen. Väldigt välgjort öl som nog går hem i stugorna. Ölet kommer att passa väldigt bra till fet fisk och förmodligen även till lite köttigare rätter.

Påskweizen är en ganska fruktig heffe, som tyvärr blir lite tunn om inte riktigt når upp till sin kompanjons höjder. Denna kan dock absolut passa både fader och mor/farfader till påskmaten som inte smakar så mycket och behöver lite citrussötma.

Vinnaren är alltså ganska så uppenbar!

Inga kommentarer: