2013-03-06

Thornbridge Jaipur IPA till bolognese

En av de mest välkomna ölen iår kommer lite oväntat från England och Thornbridge. Ja jag menar så klart Raven! Men i dess skugga kommer även Jaipur som tidigare funnits på Systembolaget.

Jaipur är en stad i Indien som är känd som "den rosa staden" för att man målade husen rosa då det skulle se ut som röd sandsten.
Vad har detta med ölet att göra? Ja om det tvista som lärda.

Ölet är läckert gyllene och ett vitt fint skum som lägger sig på ytan.

Doften är ljuvlig och en doft man har längtat efter under vinterns mörka tid. Söta karameller varvat med en blommig humledoft. Spängfylld med dofter av frukter från tropiken och när man letar så kan man hitta en del honung.

Smaken är nästan som doften. Det är en väldigt söt, men inte för söt öl. Karamellerna av honung kombinerat med den tropiska fruktsmaken och ändå ett litet bett av ingefära.
Det börjar sött av karamellmalten som är basen av ölet. Men sen fortsätter sötman i en smak av tropiska frukter. Grapefrukt, sharonfrukter, citrus och lite kåda. Det hela balanseras upp av en kryddighet som påminner om ingefära. En beska som inte alls tar överhanden utan bara följer ölet ut i eftersmaken som är bitter men ändå med en smak av honung.

En lätt kropp, men ändå passande till öltypen och det känns som en fräsch öl.
Detta passade perfekt till en upphottad spaghetti bolognese med en hel del kryddor. Passar bra till kötträtter som färs rätter och andra lite kryddigare rätter.

Inga kommentarer: