2013-03-10

Imorgon kommer påskölen, här kommer två från St Eriks

Jag har sen tidigare skrivit om två öl från Sigtuna. En av dem var en av de bästa svenska ölen jag provat 2013. Jag räknar inte in Brekeriets Cassis i beräkningen 2013, för då hade den varit min etta. Men bäst är ännu Sigtuna Dark Easter så det ska bli spännande att prova två öl till från Sigtuna, men denna gången från St Eriks.

St Eriks är kanske inte helt bekant inte ett bryggeri utan en flygande bryggare vid namn Jessica Heidrich. Ja en kvinna i den så mansdominerade ölvärlden.
Personligen har jag tyckt att St Eriks, varit lite för lite och lite för mesigt många gånger så när jag ser att till påsken släpper man en DIPA (Dubbel india pale ale) och en dunkel med krögaren Mathias Dahlgren så käns det lite mer spännande.
En bra svensk DIPA är vi inte direkt bortskämda med annars. Så en dubbel IPA till nördarna och en lager till folket kan man nästan sammanfatta det med vissa förutfattade meningar.

Eftersom dubbel IPAn är den jag ser mest fram emot så börjar vi helt enkelt med den.

ST Eriks Easter Double IPA
En gyllene öl med ett vitt skum, inte mycket att dividera om från en DIPA.

Doften är stor, väldigt stor och fruktig. En herrans massa apelsinskal är min första tanke. Det är klart trevligt. En väldigt fruktig smak, viss citrus smak men lite för lite beska i doften. Viss doft av något som påminner om koriander.

Smaken är ganska lik doften. Den är stor, och massivs med frukt. Apelsinerna är med, men man får även en smak av blodgrapefrukt och det är väldigt trevligt. Det är sött, det är en massa citrusfrukter. Men det blir lite för mycket söta citrus frukter och jag skulle vilja ha lite mer syra.
Det är inte allt för mycket beska vilket gör att den känns väldigt lättdrucken.
Jag hade dock gärna haft lite mer beska och lite mer efterbeska för att den skulle vara kanon.
Efter att temperaturen lagt sig lite så kommer det en lite halvkryddad örtigsmak av koriander. Det förhöjer smaken en del och det kan nog absolut passa väl till påskmaten.

Misstolka mig inte, detta är det bästa St Eriks gjort i min mening. Den är väldigt god.


Så kommer vi till Mathias Dahlgrens sammarbete med St Eriks öl. St Eriks & Mathias Dahlgren Påsköl
En dunkel, vilket är en mörkare lager. Inte fullt så mörk som julens mörka lager, utan snäppet under. Inte någon favortstil som jag tidigare skrivit om.

Doften är brödig och av malt. Lite rökt doft som väger upp maltsötman.

Smaken är även den maltig och vissa toner av bröd. En rökt smak av charkuterier som gör ölet liet mer intressant. Det kommer en viss smak av smör som inte är acceptabelt i andra ölstilar men i lageröl är det en förhöjande del. Viss smak av nötter och lite lite torkad frukt.

Helt klart en öl som kommer att stå på många påskbord, med all rätta. En snygg etikett, en snygg flaska och en helt klart smakfull lageröl.

1 kommentar:

Svenska matbloggar sa...

Hej!
Jag heter Emil och har nyligen startat webbplatsen Svenska matbloggar - en samlingsplats för svenska bloggar inom mat och dryck. Vårt arkiv är för tillfället alldeles för kalt, varför jag vill tipsa dig om att du kan lägga till din blogg där. På så sätt kommer fler potentiella besökare hitta till din blogg.

Med vänliga hälsningar,
Emil
http://www.svenskamatbloggar.se