2013-02-26

Epic Armageddon IPA med en vårsallad

Äntligen kommer det lite IPA till Systembolaget!
En av de trevligaste nyheterna i år var när Galatea släpte nyheten, som Ölrådet var först att berätta om, att man skulle släppa lös dommedagen och Epic Armaegddon. Ett öl som är tufft inte bara för att det har 6,66% ABV utan för att det kommer hela vägen från andra sidan jorden och Nya Zeeland.

En IPA som är inspirerad av den amerikanska västkust IPAn vilket märks då den har en lättare maltkropp och en galen humlebeska.

Ölet är klart ljust med ett litet krämigt vitt skum.
Det är en  riktigt mäktig doft av tropiska frukter, apelsiner och en del fuktigt gräs.
Låter kanske lite konstigt med fuktigt gräs, men jag känner den där magiska doftern efter ett sommarregn. Inte den klaraste doften av ölet, men väl där.

Så kommer vi till smaken och det är så där härligt spretigt och obalanserat, men med en stor tung beska som skjuter från höften likt en Clintan western.
Humlenektar som ger den karaktäristiska beskan. Smaken är i övrigt av tropiska frukter, lime, grapefrukt och även i smaken känner man en liten smak av det fuktiga gräset.
Med andra ord ganska sött.

Eftersom det är en så tunn maltbas och en så stor beska kanske man inte tror att den är så drickvänlig, men det är den. Den har väldigt hög hinkabilitet och kommer att passa perfekt i vårsolen.

Något annat den passade bra till var till en härligt vårig sallad.
Blanda ihop lite gurka, soltorkade tomater, och romansallad alt cosmopolitan. På med lite örtsalt och börja koka upp 2 dl vatten.
I med en dl röd quinoua, inte för att det smakar något speciellt mot annan quinoua, men det blir en grymt läcker färg.
Sen kan du börja steka bacon som du klippt upp till små bitar. När det det är klart lägg det på lite papper och i med några fint skurna bitar kyckling i pannan. Använd baconfettet till kycklingen för att ge den lite extra fin baconsmak.
När det börjar bli klart rostar du lite pinjenöter för att det ger en härlig nötsmak och en ny dimension till salladen.

Matcha allt med den goda men ack så spretiga Epic Armageddon, det är en riktig vinnare. Ja du kan faktiskt hoppa över salladen och bara njuta av ölet.
Släpps på fredag 1/3 på Systembolaget.
22,90 för 330 ml

1 kommentar:

Henning sa...

Så jävla gott!