Hur kommer det sig att ett så tufft öl med ett så sjukt tufft namn som The original HY super beer cuvee står kvar på Systembolaget hyllor?
En belgisk strong ale lagrad precis som en champagne eftersom det är ett antikt sätt att brygga öl på.
Det är inget konstigare än att den har legat på fat först för att sen efterjäsa i flaskan.
Saxat från Wikipedia om champagne:
"Metoden går till så att man först låter vinet jäsa en gång på fat för att därefter genomgå en andra jäsning på flaska. Den andra jäsningen resulterar i ett naturligt kolsyrat vin. Jästfällningen måste därefter avlägsnas. Detta sker genom att flaskan i omgångar vänds med halsen nedåt och skakas lätt för att flytta jästfällningen till flaskans hals. Detta sker i små steg där flaskans orientering successivt ändras. Slutligen kyls halsen de uppochnervända flaskorna så fällningen fryser till ett litet isblock, flaskorna vänds upprätt och den tillfälliga förslutningen (normalt en kronkapsyl) öppnas så att fällningen skjuts ut av övertrycket i flaskan. Därefter fylls flaskan på med den saknade volymen och förses med en vanlig champagnekork samt grimma. Processen att avlägsna jästfällningen kallas degorgering. Historiskt gjordes de olika momenten för hand men hela processen är numera automatiserad för de flesta viner. I samband med påfyllningen av den saknade volymen är det vanligt att tillsätta en viss mängd socker upplöst i vin för att ge det mousserande vinet en mjukare smak."
Ölet är skapat av Zago, en italiensk importör som licensbrygger i Belgien hos Van Steenberge.
Även är det lite konstigt att en så snygg flaska kan stå kvar på hyllorna
Nog om information, nu provar vi!
En bärnstens färgad öl med ett fint vitt skum. Likheten med champagnen är inte helt missvisande med tanke på de små små flyktande bubblorna.
Jag kan inte mycket om champagne, men jag har lärt mig att observera bubblorna. Att se deras vackra dans är bara det värt de extra kronorna mellan champagne och mouserande vin.
Öl Balder, håll dig till det du kan!
Doften är söt, väldigt söt. Av karemeller och av torkade frukter. Lite som sviskon, eller torkade plommon. Doften av ek från fatlagringen växer och det kommer en hint av vanilj.
Smaken är faktiskt ganska annorlunda och rent av lite komplext, det är mer maltigt och det är som en ton av rost och kaffe. Kaffet gör sig framförallt påminnt i ölets eftersmak då det är en mild smak av rostade bönor. Ölet börjar alltså i kaffe och slutar i kaffe. Däremellan är det smaker av torkade frukter. Mycket smak av russin som ger sötma även i smaken. Men det är även en syrlighet från syrliga bär.
I detta finns det en liten smak av vete och det känns en smak av skumbanan.
Väl dolda 11% ABV.
Personligen gick jag till bolaget och köpte en till, det ska bli riktgit kul att se hur denna smakar om en 4-5 år. Man kanske borde lägga undan en i 10 år? Ja, jag tror faktiskt på det. Detta öl kan bli fenomenalt om några år.
180 kr må låta dyrt för en flaska på 750 ml, men kvalitet måste få kosta och vad pröjsar egentligen svensken för ett riktigt bra vin?
Varför står då detta ölet kvar på hyllan? Uppenbart. HYllan!
2 kommentarer:
Hej!
Vi har dragit igång en miniserie på vår blogg där vi avslöjar myter om öl. Jag skriver för upplevelse.coms räkning, ett företag inom upplevelsebranchen, och tänkte att det tema som nu behandlas på vår blogg (myter om öl) kan vara av intresse för er som samlas här. Det första inlägget hittas via följande länk: http://www.upplevelse.com/blogg/2013/02/18/vi-avslojar-15-myter-om-ol-del-1/
Upplevelse.com har naturligtvis ett kommersiellt intresse, annat vore väl konstigt, men det som jag i denna kommentar vill dela är inläggen om ölmyterna som kan vara av rolig och intressant karaktär (eller så får ni istället höja på ögonbrynen åt själva folket som kunnat tro på så mer eller mindre märkliga teorier). Hur ni förhåller er till resten, är naturligtvis upp till er och inget som jag vill påverka. Om enbart läsningen, eller möjligtvis inget alls, är det som intresserar er, har jag inga synpunkter på det.
Väl mött!
Martin
Jag har kvar en 2009:a från när vi provade den en gång för ungefär 2000 år sedan: http://olradet.blogspot.se/2010/02/olrad-100219-olsson.html
Skicka en kommentar