2011-10-02

Stockholm Beer & Whiskeyfestival del 1

Då det finns enormt många intryck från Stockhomlms ölfestival. Jag kommer att kalla det för ölfestival då jag är ganska dåligt insatt i starksprit.

Jag och Henning som representerade Ölrådet vid Stockholmsmässan har valt att dela upp våra inlägg till ett par delar.
Ett inlägg om mässan självt, en bild special, ett om alla möten vid tex. Ölbloggarträffen som anordnades av Johan Portersteken Lenner på ett alldeles fördömligt vis samt något inlägg om hur vi hade det i Stockholm i övrigt.

Vi började resan från Malmö på torsdagsmorgonen tillsammans med Gripen och Kristopher och tog oss till mässan vid två tiden. Eftersom vi hade tilldelats pressackreditering kom vi in på mässan före den officiella öppningstiden.
Detta ar första gången det tilldelats pressackreditering till ölbloggare. Ett mycket stort steg för oss.

Vi bestämde oss för att ta ett varv runt festivalen innan vi började smakproverna. Vi kom så långt som till Brills monter innan vi fastnaden. Brills monter var för övrigt den första man kom till! Här anslöt även Blafa.
Efter några trevliga öl så fortsatte vi rundan i en dryg timme innan vi mötte upp resterande ölbloggare för en ölbloggarträff.
Men om denna i senare inlägg.

Detta ska inte bli ett långt inlägg om allt vi gjorde utan här kommer nu bara allt det jag och Henning uppskattade mest med festivalen och det vi rekomenderar er alla att göra nästa vecka då portarna åter slås upp. För övrigt har även jag två entré biljetter med tillhörande ölprovning att ge bort då jag tyvärr inte kan åka upp till nästa vecka.

Våra bästa intryck var dessa, i alfabetisk ordning efter monter.
Brekkeriet kommer från Malmö. Det hade jag ingen aning om. Blev lite chokad när dom svarade på klockren Malmöitiska.

Brewers association montern. Jäklar vad mycket öl man hade, det ända man kan klaga på är väl fatölsutbudet. Det var ju trist.
Men flaskorna höll enorm klass. Även burkarna, Maoi Bikini Blond Lager har nog alla fått höra om hundra gånger denna helgen. Innehöll öven storheter som Odell's, Jolly Pumpkin, The Bruery, Pelican, Dogfish Head och personlga favoriten Smuttynose.

Den första montern vi kom till var som sagt Brill & CO som även dom hade radat upp storheter, men dåligt med öl på fat.
Blev glad att träffa Anton, han som en gång startade På Besök här i stan. Han hade sadlat om och är nu säljare på Brill.
Även Brill radade upp storheter som 3 Fontein, Orkney, Lost Abbey, Southern Tier och The Bruery.
Här nedan kan ni se några smakprover från Emelise (i plastmuggar) En Imperial stout och två varianter som lagrats på Bowmore och Laphroaig fat.
Marc på Brill delade ut Pins till oss som finns med på BeerSwedens ölforum. Ett trevligt inslag så man kunde hälsa på vissa bara för att dom hade en pin.

En monter vi tyckte lite synd om var Cask Sweden. Man bjöd inte till riktigt men man hade med sig den myckest spännaden collaborationsölen mellan BrewDog, Mikkeller och Nögne Ö med namnet Black Tokyo Horizon. Vilka öl som finns i den kan ni säkert räkna ut själva. Den kommer på bolaget den 1 November. Gissa om jag ska ha några då!

Elixir Wine bjöd på den största överraskningen av alla. Förutom en snabb törstsläckare i Amager IPAn så provade jag en Amager Gluttony. WOW, vilken doft den hade. Smaken var det verkligen inget fel på heller. Den var magisk!

En av de minsta montrarna fann man hos TWC Dryckesutbildning men det var väl en av de mer välbesökta av ölbloggarna då man troligen bjöd på högs kvalite procentuellt sett.
Jväligt roligt att man hade med sig Weisse Arne från världens minsta bryggeri med just namnet Worlds smallest brewery på fat.
Världens minstra bryggeri kommer jag nog att gå ner och försöka ta ett snack med en dag då man finns här i stan på det smått fantastiska 0.97 kvadratmeter(inte helt säker, kan finnas faktafel här, men det är iallafall under en kvadrat).
I övrigt hade man med sig Det lille bryggeri, Three Amigos, Xbeeriment och några Amager öl.
Väldigt kul att prova Black Time 1, 3 och 6. Samma öl fast på olika koktider om jag förstod det hela rätt. Väldigt annorlunda var dom, och väldigt goda.
Sen är jag ju inte blyg att framhäva favoritölet Xbeeriment Black force one bourbon barrel edition. Fick dela en flaska när jag kom hem med vännerna Röstlund och Daniel. Snacka om att jag kom hem i rättan tid!

En person man verkligen ser är Stefan i Wicked Wine montern. Om ni undrar så är det bryggaren bakom Mohawk och ja han har en minst sagt imponerande mohikanfrisyr.
En väldigt trevlig prick dessuomt. Vi fick snacka lite Blizzard, som var ett hett ämne förra året. Jag var väl den första som vågade gå emot stömmen och gillade ölet.
hur som helst. Ville man ha tag på bra fat, då skulle man till Wicked wine. Sierra Nevada Beer Camp ölen var väldigt bra! Smått fantastisk komentar från just den montern är Kristophers något omskrivna ord: Konstigt att framför mig står det fyra exklusiva 400 kr flaskor och jag känner jag inte vill prova dem.
Personligen så kan jag meddela att jag nu provat alla de vanliga Dieu du Ciel ölen tack vare deras monter!

Sist och störts kommer jag till den största överraskningen av dem alla. Carlsbergs monter. Jag kan villigt erkänna att jag rynkade på näsan när jag gick förbi dem. Men efter att ha provat Brooklyn brewerys Black ops ihop med lite ost, då föll jag! Man fick riktigt rikliga prover av alla deras öl. Vi povade dock inte så många. Black ops, 2010 års Monster ale så klart samt local 1 och Carnegies jubileumsporter 175.

Undra hur många som verkligen orkat sig ner mot slutet av denna text?
Troligen lika många som orkade med oss på efterfesten. Det gjorde Fredrik Ölhunden som drog med oss till Akkurat för lite spontanjästa storheter.
Vår egna Ölhund hängde även på dag två, men det kommer i ett helt annan inlägg!

Inga kommentarer: