2012-04-12

Krönika: Doorstep Brew, en utmanare eller en pajas?

Det har dykt upp ett nytt företag som heter Doorstep Brew. Detta företag livnär sig på att distribuera öl direkt till din dörr. Detta menar dom ska vara lagligt efter Rosengrendomen, från 2007, vilket i stort innebär att man som svensk medborgare kan importera alkohol till sig själv så länge man har betalt skatten för den.

Så här säger dom själva: Vi är ett danskt företag som introducerar den här servicen på den svenska marknaden genom att kombinera en laglig online handel med en bekväm hemleverans och noggrannt utvalt sortiment av högsta kvalitet. Dina varor sänds från vårt lager i Danmark och levereras direkt till din dörr. Skatter och andra avgifter som måste betalas vid import till Sverige behöver du inte tänka på - det tar vi hand om”

Konceptet är bland annat försäljning av kvalitets öl med hemleverans. Man erbjuder en prenumerationstjänst där man kan få ett antal lådor, efter val, hemskickat varje år. Detta efter ett tema man har valt själv. Men man erbjuder även en tjänst där man kan köpa hela lådor och i vissa fall mixlådor som en låda med Cantillon. I den fick man 3x Iris och 3x Vigneronne.

Företaget menar på att detta ska underlätta för det svåra och tungrodda privatimporten.

Så här ser jag på saken. Ja detta kanske är bra för att väcka monopolet lite. Det är dessutom kanske en bra chans att få hit färskare öl som IPA och DIPA, som inte måste in och vända i några månader innan de distribueras till butikerna runt om i Sverige.

Jag håller inte helt med att den svenska privatimporten är så svår. Det är ganska så enkelt om man vet hur man gör. Men det är klart, det tog mig ett par gånger att lära mig den till fullo.

Allt låter ju frid och fröjd, men...ständigt detta men!
Jo för det kommer in några felaktigheter i detta som jag själv ser som negativt.

Doorstep brew skriver så här på sin hemsida:
”Vi anser att öl är den förnämaste dryck som skapats och att urvalet och kärleken till själva produkten ofta saknas hos distributörer. Oavsett om det gäller Systembolaget i Sverige eller spritbutiker och mataffärer i övriga världen så saknas ofta respekten för råvarorna, konsten och det hårda arbetet som ligger bakom ett lyckat öl. ...Vi har gjort det till vår uppgift att göra den här typen av produkter tillgänglig till alla på ett praktiskt och bekvämt sätt och med en respekt för konstnärerna som framställer produkterna.”

Jag pratade med Marc Brill & Co som blev utnämnda till Sveriges bästa importör 2011 av BeerSwedenforums läsare. En övertygande seger vilket ger dem en stor röst i denna frågan. Man fick även guldpinnen 2011 som delas ut av Svenska Ölfrämjandet

Det börjar med att Marc skriver på nyss nämnda forum angående samarbetet man ska ha med producenter.
När Doorstepbrew skriver på sin hemsida att de samarbetar med de bästa bryggerierna och listar bland annat Mikkeller och To Øl är det att tänja på sanningen: Mikkeller och To Øl har inget som helst samarbete med Doorstepbrew och har inget intresse av det heller. Om deras produkter mot förmodan dyker upp i Doorstepbrews sortiment är de köpta hos grossist och exporterade till Sverige mot producenternas vilja

Marc fortsätter så här efter lite mer diskussion.
Jag har inget emot nya aktörer i sig på den svenska marknaden, det är bara kul, men här har vi en aktör som motiverar sin existens med att befintliga distributörer saknar urval och kärlek till produkterna, att Systembolaget saknar respekt för råvarorna, konsten och det hårda arbetet som ligger bakom ett lyckat öl, att de själva har en respekt för konstnärerna som framställer produkterna samtidigt som de säljer ölen emot samma producenters vilja och antyder samarbeten med dem som inte existerar.”

Jag tar själv kontakt med Marc och frågar om det är OK att han blir citerad. Marc svarar vänligt med att det är klart jag får. Vi pratar vidare lite via några mail om lite god öl osv. Vi pratar lite mer om Doorstep och Marc säger följande.
”Jag försöker för det allra mesta att hålla mig utanför andras verksamheter, men jag tycker verkligen att det är tveksamt hur de försöker måla upp en bild som inte stämmer med verkligheten. När de antyder samarbeten med producenter som jag vet varken har eller vill ha något samarbete med dem, samtidigt som de utmålar sig själva som mer eller mindre de enda som har respekt för dessa producenter och att befintliga importörer och Systembolaget saknar urval, kärlek och respekt... ja, då tycker jag faktiskt att de är ute på hal is”

Mina farhågor är att några av de mindre importörerna som inte kan livnära sig på detta utan har ett ”riktigt jobb” vid sidan av måste slå ner sin verksamhet. Tänk om vi inte skulle få tag på underbara öl om TWCs Det lille bryggeri, Dejes HY eller Elixir Wines öl från Amager till exempel.

En sak som jag gillar med Dorstep brew är att man kan köpa öl av dem, men det hade nog gynnat de flesta om det hade varit en ren webshop istället för hela lådor. För är det något vi saknar i dagsläget är det en bra webshop med bra öl från t ex USA sen cracked kettle stängde.

Så snälla ni, gör det till en webshop och sluta göra alla andra sura! För prismässigt ligger man ändå bra till i jämförelse med Systembolaget.

Nå vad tycker ni om Doorstep Brew, är det en utmanare, eller är det en pajas?


För övrigt ligger det ca 10 anmälningar mot företag som gör samma sak som Doorstep Brew fast med vin och whiskey. Något jag tyvärr inte orkar göra en djupdykning på.
Mer om detta senare, samt att jag ska försöka ta med Doorsteps bild av det hela.

2 kommentarer:

Eirik sa...

Intressanta frågor. Jag har precis fått hem en låda från dom i dag och kommer till att skriva ett inlägg om det inom kort.

Helbergs Humle sa...

Mycket bra och intressant artikel. Skall bli intressant att se hur de bemöter denna "kritik".