Kvällens värd: Eberlund
Super Bock Abadia Rubi
Portugals största ölmärke, speciellt i norra delarna av landet. Bryggs av Unicer.
Vanliga Super Bock blev något av en kult-öl för engelska fotbollssupporters under EM i Portugal 2004.
Abadia Rubi som ska serveras idag är den starkaste (6.8%) av Super Bock ölen, speciellt framtagen som en gourmetvariant på den vanliga Super Bock lagern.
Speciellt anpassad för att drickas till traditionell portugisisk mat, framförallt kött. Kom ut på marknaden i mars 2008.
Lanserad som lite finare öl än deras standardlager; karakteriserad av en rik arom, starkare kropp och volymprocent, fruktig och levande med en len smak och intensiv färg som är ett resultat av en speciell blandning av malt.
Min solklara favorit av samtliga öl som dracks i Portugal under vår weekend där.
Pris ca 15-17kr per flaska i butik. Finns ej på Systembolaget, inte heller på beställningssortimentet. Finns faktiskt inga portugisiska öl på Systembolaget.
Ölrådet säger:
Balder
Betyg: 5
Påminner om en amerikansk amberöl. Framförallt i färgen men även i smaken. Tyvärr är den lite för söt.
Kul smak av fikon.
Olsson
Betyg: 6
Vacker flaska och mysig röd och varm färg. Mild beska med toner av sur vanilj. Eftersmak av filmjölk med socker. Spännande och hemtrevlig.
Ekström
Betyg: 6
Fin färg och god smak som en god och trevlig lager. Smakar lite godis och har en trevlig eftersmak.
Henning
Betyg: 4
Skön färg och svalkande, tyvärr vill inte smaklökarna hurra så högt. Smakupplevelsen är fatliknande med torkad äpple, vanlig och sur spolarvätska.
Eberlund
Betyg: 7
Behöver inte säga mycket om denna. Den har ett sentimentalt värde för mig sen Lissabonresan. Den är fin. Mjuk smak, maffig lager. Underbar färg.
Röstlund
Betyg: 5
Fin och len som en lyxlager med lite extra. Liten touch av fil. Matvänlig.
Genomsnittsbetyg: 5.5
Super Bock Stout
Super Bock Stout är den enda mörka ölen av märket som finns. Lanserades 2003.
Enligt dem själva skiljer den sig från andra ”black beers” genom att vara fylligare och mer komplex, nästan fruktig. Gjord med speciell malt (pale malt, karamellmalt och chokladmalt). Det ger den en balans mellan sött och bittert, distinkt smak och krämigt skum som varar länge. Smaken är inte lika rostad som många andra mörka öl av den här typen är.
Pris ca 12-13 kr flaskan i butik.
Alkoholprocent: 5%
Ölrådet säger:
Ekström
Betyg: 6
Väldigt imponerad av denna stout! Inte som de andra äckliga pissstouten som inte smakar annat än en skål av diskvatten med ofiltrerat kaffe och kattskit.
Olsson
Betyg: 5
Tydliga chokladtoner i både doft och och smak. Tråkig eftersmak och ovanligt enkel för att vara en stout. Gör sig bäst strax över rumstemperatur, då smakerna förstärks något.
Henning
Betyg: 6
En portugisiskt amerikanskt smaksättning som kan smuttas på. Prisvärd och smakrik med inslag av snus, kola, kakao och Kurt Cobains skjorta. (Lite grunge och flanell. Reds. anmärkning)
Eberlund
Betyg: 8
Gillar denna. Dock långt ifrån stout, som den faktiskt heter men det skiter jag i. Denna blandar smaker som Picasso blandade färg. Finöl, även denna full av semesterminnen.
Röstlund
Betyg: 5
Mjuk och fyllig. Lätta chokladtoner med för tunn för att nå till toppen. Klart godkänd för en portugisk.
Balder
Betyg: 6
Hör 'stout' och skiner upp. Men ölet passar bättre som en mörk lager. Som ett Lindh 90% choklad i smaken. Smakar inte så mycket annars och är inte lika komplex som bryggeriet utlovar. Förtjänar dock en sexa.
Genomsnittsbetyg: 6
Lion Stout
En stout från Sri Lanka, bryggd av Ceylon Brewery. Störst av alla (och ett av få) bryggerier på Sri Lanka som startades redan 1881. Ganska märkligt att det bryggs stout i ett varmt land som Sri Lanka, men detta har självfallet sina rötter i den engelska kolonisationen av Ceylon som det hette förr. Bryggeriet är precis som Super Bock / Unicer faktiskt är, en del av Carlsberg-imperiet.
Ceylon Brewery står för ca 86% av ölförsäljningen på ön. Dock är skatterna på öl enormt höga så lokalbefolkningen dricker mest sprit och det säljs relativt lite öl, 93% av all alkoholkonsumtion består av sprit.
Vad säger Systembolaget om denna då?
Lion Stout (nr 1655)
Pris: 17.40
Land: Sri Lanka
Alkoholhalt: 8,0 %
Färg: Tät, mörkbrun färg.
Doft: Maltig, aningen rökig doft med inslag av vörtbröd, kaffe och lakrits.
Smak: Smakrik, maltig öl med inslag av kaffe, rök och lakrits.
Användning: Serveras vid cirka 10-12°C till rätter av vilt eller nötkött, eller till smakrika rätter med svamp, exempelvis skogssvampslasagne.
Ölrådet säger:
Olsson
Betyg: 8
Sri Lanka my ass. Kolonialism när det är som bäst. Bra, mild och livfull stout som värmer gott såhär i slutet av oktober.
Henning
Beytyg: 7
Söt och välsmakande stout med fyllig och bra avvägd smaksammansättning. Bra kolsyra, bra sötma och en härlig lakritston. En välförtjänt 7.
Ekström
Betyg: 3
Den räddas av att den är kolsyrad och den har inte en alltför kraftig kaffesmak utan mer choklad.
Röstlund
Betyg: 7
Dagens bästa. Mörk och fin. O'boy både i smaken och i skummet. God men lite anonym. Men den godaste ölen från Sri Lanka jag någonsin druckit.
Balder
Betyg: 7
Mycket spännande med öl från Sri Lanka, blev negativ när jag hörde det. Första smaken ändrade allt. Verkligen ett trevligt öl. Smaken då? Jo den är god. Lite för söt och blir lite dryg i längden. Alkoholen kommer fram med tiden och det är ett minus.
Eberlund
Betyg: 8
Diggar tji stout. Denna dock är nice shit. Har tendenser mot en av de kommande ölen ikväll som är en favorit. Är svag för karamelltoner. Mumsfilibabba.
Genomsnittsbetyg: 6.6
Aldaris Porteris
Nu, dags för en riktig lett-öl!
6.8%
Producenten egen beskrivning
Aldaris Porteris is a special and traditional variety of strong beer with a wonderful caramel taste and a light wine flavour which is also discernible in its aroma. In 2007 Aldaris achieved a great result at the annual Australian International Beer Awards where in a competition featuring around 940 beers, Aldaris Porteris won a silver medal.
Bryggs av Aldaris som är en del av….. Surprise surprise… Carlsberg.
Drack denna en hel del i Riga. Aldaris verkar vara den vanligaste ölen där, dock som ljus lager men en del ställen hade denna också. Kostade ca 20-30 kr ute.
Ölrådet säger:
Röstlund
Betyg: 8
Du jobbar på ett stålverk, slickar på metallen samtidigt som chefens sekreterares slickeklubba rinner längs med balken och åren går, rosten frodas. Fin porter som ställer metallskåpet där det ska stå.
Balder
Betyg: 6
God men intetsägande. Vet inte riktigt vad jag ska säga mer än det. Ovanligt när det gäller mig så jag drar ut lite på det med en lång motivering till 6an.
Olsson
Betyg: 6
En lite slibbig och fattig porter med bra järntoner. Helt klart givande och balanserad men känns något uddlös.
Henning
Betyg: 5
Som att kyssas av en lettisk alkis med smörig och karamelldoftande ton. En njut-öl för dig som gillar söt porter.
Eberlund
Betyg: 7
Lion Stout innan denna förstörde lite för denna men den är sjukt god. Gillar avsaknaden av rök och därmed slipper jag att det smakar korv med öl. Ölkorv = gott, korvöl = äckligt. Detta = fylligt, behagligt... Lettöl är gott.
Ekström
Betyg: 4
Jag som inte är så glad i denna ölsort känner att den faller mig i smaken som en färsk Dumlekola från Hemmakväll. Top notch!
Belhaven Wee Heavy
Bryggs av Belhaven Brewery i Skottland. Det är ett bryggeri som har funnits sedan 1719 och som gör en mängd olika öl och öltyper.
Den det ska smakas på idag heter Belhaven Wee Heavy. Det står inte så mycket om den på bryggeriets hemsida mer än att det är en klassisk skotsk ”heavy” vilket syftar på alkoholprocenten på 6.5% vilket är aningen högre än typiska skotska öl brukar ha.
En beskrivning på den kan lyda så här: ”Maltig, brödig, tung arom. Härligt mörkt, riktigt mörkt, bärnstensfärgat med ett rejält skum. Smaken består av mycket söta intryck. Honung, farinsocker, russin… men även nötiga smaker och en lätt till medel beska för att balansera upp det hela. Eftersmaken är medellång och härligt maltig med en beska som klingar av snabbare.”
Beställd på Systembolagets beställningssortiment för lagompriset 25,70.
Ölrådet säger:
Olsson
Betyg: 7
Gillar när de grådaskiga engelsmännen och skottarna tar i lite. Wee Heavy! Balanserad som sjutton och frisk som fan för att vara en ale.
Röstlund
Betyg: 7
En fyllig strong ale med allt som förväntas.
Balder
Betyg: 7
Klockren skotte. En perfekt avslutning på kvällen. Som en gräddbakelse med avec. Bör dock serveras i 33cl flaska.
Eberlund
Betyg: 9
En klar favvo. Härlig karamell, tyngd i ölen men ändå lätt... eller smooth.
Älskar denna ölen. Prisvärd och fantastisk. Ljuvlig doft. Mycket bättre än nåt engelskmän kan skapa. Scotland the brave. Freeeeeedooooooom!!
Henning
Betyg: 9
Smakfull och krämig starköl med många positiva egenskaper. Smeker din strupe som en perfekt blandning mellan styrka och smakfullhet. Tydliga toner av rostad malt och smörig kola. Njutes väl kyld.
Ekström
Betyg: 5
Smakrik och mysig ale motherfuckers!
I'm the devil, I love ale.
Genomsnittsbetyg: 7.3
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar