2012-05-08

20120504 - Ölråd hos Röstlund: Brygværket Vild Whede, Brygværket Herlig Humle, De 5 Gaarde Didrik Luxusbryg, Vestfyen Willemoes Porter,

Yes det har varit Ölråd igen! Denna gång var det Röstlund som var värd och kvällens tema var Danmark. Vi intog platserna i uterummet och körde igång. Först var:


Brygværket Vild Whede
Land: Danmark
Alkoholprocent: 5%
Pris: 25 dkk / 50cl

Almryd: Fin doft, lite tunn kropp. Betydligt beskare än veteöl brukar vara. Lite mer kropp i den hade inte skadat men i sommartider är den jäkligt refreshing och att dricka en sån vid en grilltajm i parken hade nog inte rimmat illa.
Betyg: 5

Röstlund: Frisk fruktig doft, hyfsad beska för att vara ett veteöl. Som att en citronklyfta legat och dragit under en halv dag i ölet. En utmärkt svalkare i sommarvärmen.
Betyg: 5

Olsson: En wit! Klassiska till det yttre men smaken är ovanligt besk, och jag tycker inte det tillför ölet något. Snarare tvärt om. De milda citrustonerna som jag vet finns där bakom beskan försvinner lite, vilket är synd. Men bortser man från typriktigheten, vilket jag normalt gör (vem fan bryr sig om typriktighet?) så är det en god öl.
Betyg: 6

Balder: Inte helt nöjd med veteöl medmycket humle i. Detta är dock mer en APA med vete i. Veten ger en hærlig kropp och humlen ger en beska. Dock är inte beskan helt optimal. Doften är dock mycket bättre. Ingen vidare eftersmak. Men om man ska lyfta fram det positiva så går ölet genom en fas då veten och beskan passar ihop. Lite tysk-pilsner-med-vete-i-varning. Jag gillar ändå det en del då det är en grymt bra citrusfruktighet i ölet. Doften förhöjer ölet ett snäpp.
Betyg: 5

 Henning: Fantastiskt trevlig doft som innehåller aprikos och härlig humle. Smaken är lite lagom vild och har som styrkor att den inte är överbesk, har en hærlig spannmålston, godissmaker och framför allt en mjuk och go´ kropp. Jag hade älskat att dricka denna på fat och blivit överraskad vilken vanlig dag som helst. Passar ingen tysk.
Betyg: 8

Ekström: Rostig i doften, svaga toner citron också. Som Wit så var den klen och tunn men den sommar smaken som finns i ölen lever kvar rätt länge. Citrus och annat mums som gör min mun glad finns absolut i ölet.
Betyg: 6

Genomsnittsbetyg: 5.8


Vi fortsatte med öl från samma bryggeri men denna gång en APA.


Brygværket Herlig Humle
Land: Danmark
Alkoholprocent: 5%
Pris: 25 dkk / 50cl

Balder: En APA med ett bi på etiketten. Vet inte om biet har något med ölet att göra för inte är det några bi-smaker....av honung. Däremot är det en järnsmak som jag inte riktigt uppskattar. En skön humleprofil med en bränd humlesmak. Tyvärr så saknar man en kropp att luta sig emot. Ingen vidare doft. Tyvärr bryggverket.
Betyg: 5

Olsson: Goa smaker. Känns ganska danskt. Passerar som en trevlig pale ale med hög drickbarhet och en smak som försvinner ur minnet ganska snabbt. Bra, helt enkelt, men inte mer än så.
Betyg 5

Röstlund: Smakar ungefär som Vild Hvede fast utan vetet och lite mindre citron. Ölen känns mer avskalad och humlebeskan är den mest framträdande smaken i glaset. Den är frisk och trevlig, men ganska tråkig.
Betyg: 5

Ekström: Den påminner väldigt mycket som en lager måste jag säga, lite som en Carlsberg, kanske hämtat inspiration från Carlsberg...
Den är väldigt enkel och lättdrucken. Slinker ner allt för lätt tycker jag!
Betyg: 5

Henning: Gillar etikett och utseendet på ölen. Doften plussar in koppar från ett bryggverk med torrhumlade toner. Sammanfattande känslan är att detta ölet inte var något att hänga i granen men samtidigt är det värt pengarna. En medelmåtta, som innehåller humle men inga vidare muskler att backa upp det med.
Betyg: 4

Almryd: Detta.... var.... inte spännande alls. Tunn och trist. Dock inte äckligt.
Betyg: 3

Genomsnittbetyg: 4,5


Vi fortsatte på det danska spåret och nästa öl var denna:

De 5 Gaarde Didrik Luxusbryg
Land: Danmark
Alkoholprocent: 7.5%
Pris: Röstlund minns inte. Spelar ingen större roll kanske för ingen borde köpa den.


Olsson: Vi fick wienerbröd serverade till ölet och sålänge där var wienerbröd kvar så var ölen jäkligt god. Smakade lite som wienerbröd. Men när wienerbröden började sina så insåg man snabbt att det var en Björnebrygd av den starkare varianten i en finare flaska. Lite som att blanda vodka i en mellanöl på Hultsfredsfestivalen.
Betyg: 3

Ekström: Smakar nästan lite pizzadeg... den levde lite på winerbrödet tycker jag... när det var slut så var ölen nästan död... efter en stund så känns den lite spritig.
Betyg: 3

Almryd: Lager med för mycket alkohol. Alkoholen står för sötman och eftersmaken. Nej Danmark kan bättre. Mycket bättre.
Betyg: 2

Röstlund: Upphottad Björnebrygd från Harboe. Passar utmärkt till marsipanbröd. Men när brödet är uppätet smakar ölet mest alkohol. Även om den har vissa kvaliteter med lite skön maltighet och "en flot gylden favre" -som de själva säger.
Betyg: 3

Henning: Knastrande kropp och mellanhög maltighet, tyvärr kommer når kalas-smaken i detta öl inte hela vägen upp i krysset men ölet bjuder detta till trots på en angenäm upplevelse som är danskare än du först tror. (Ölet är bryggt av Harboe). Om du inte tänker på tillverkaren (sant, mer fabrik än bryggare i mina ögon) smakar detta som en härlig Imperial Pilsner och får ett schysst betyg.
Betyg: 6

Balder: Ingen pisner eller lagermänniska. Men jag tycker att imperial pilsner är underskattat. Krampus från Southern Tier är en favorit tex. Detta är dock inte en favorit. Röstlund som hade vettet att servera wienerbröd och marsipanbröd och ska ha hatten av för detta. Problemet är att wienerbrödet var godare än ölet. Med en doft av malt och melass och med en smak av detsamma men med lite spritighet som värmer gott är det ingen dansk dynamit. Sådär men inte mer en mindre bra.
Betyg: 3

Genomsnittsbetyg: 3.3

Fjärde och sista ölen. Även den från Danmark. Nu jävlar!

Vestfyen Willemoes Porter
Land: Danmark
Alkoholprocent: 9.8%
Pris: Röstlund minns inte.



Balder: Härliga charkuterier i doften där det även ryms doft av kakao, men även en doft av vanilj och lite aceton. Ölet är inte fatlagrat vad vi vet, men doften påtalar det.
Smaken gör det inte. Härligt komplexitet. Börjar rökt, lite chark, kakao, eller snarare mörk choklad och dess efterbeska. Ölet mattas av men smaken hänger kvar i munnen väldigt länge och på slutet känner man verkligen av vaniljen. Kvällens absolut bästa.
Betyg: 8

Olsson: Nu snackar vi! Rostat och lite syrligt i doften. Smaken är avrundad med toner av kakao, russin, lite portvin och något annat som är sött och alkoholstinnt. När man låter smakerna vila i munnen kommer det fram en tydlig hint av vanilj och konstgräs.
Betyg: 8

Ekström: Rostade toner av choklad, kaffe och lite spritig i doften. Luktar nästan lite barley wine...
9,8 % ligger bra gömda och den är väldigt tasty! Den känns lite komplicerad för att definera, detta känns verkligen lyckat.
Betyg: 8

Almryd: Efter att Röstlund inlett med tre öl som gjorde hans ölråd till ett av de tråkigaste hittills, (No offence Röstlund), så hoppades man ju så klart på att det skulle bli en fjärde öl som bjöd upp till dans. Annars hade det blivit ett större antiklimax än när Kicki Danielsson ätit upp sin pizza. Hursomhelst, ettan kom, tvåan kom, trean kom så småningom. Sen kom fyran. Och som Fedex säger, det var dags att leverera. En 9,8% porter som trots en lite alkoholig doft bjuder på en riktigt nice rostad ton med chokladinslag. En viss alkohol ligger där men den är värmande och bra. Riktigt avrundad smak i ett paket som bjuder på en smakupplevelse. Antiklimax avoided. En porter helt i Almryds smak.
Betyg: 9

Henning: Skön svart och potent skum, doften är häääärligt sötaktig och innehåller sirapstoner och dylika sockerarter. Smakar chokladigt, rökt, men bara lite lagom, rostat och de rostade tonerna kommer över dig som en omvänd megafon. Själsligt härligt och passar i stugor och hus.
Betyg: 7

Röstlund: Alltid roligt med danska porters. Malten är precis lagom rostad för att få fram en härlig chokladton och eftersmaken följer, med en perfekt chokladkantad beska som följer med ett tag och håller mig i handen. Stabilt och njutbart.
Betyg: 8

Genomsnittsbetyg: 8


Det var allt för denna gången! Mer ölråd senare, nästa gång är det Balder som öppnar dörrarna till sitt ölförråd :)


Inga kommentarer: