Vi har haft Ölråd igen och i sedvanlig anda är jag enormt långsam med att uppdatera bloggen med resultaten. Denna gång var det Olsson som var värd och han bjöd bland annat på lite öl som han haft med sig hem efter en resa till Tjeckien.
Första ölet var dock inte från Tjeckien.
De Ranke Hop Harvest 2011
Land: Belgien
Alkoholprocent: 6%
Pris: 78.50 kr / 75 cl (Systembolaget)
Så här tyckte vi om den:
Olsson: Frisk och påminner mycket om De Rankes andra humlade historier. Jag kan gilla den klassiska belgiska grunden med ett frisk humletillskott.
Betyg: 7
Almryd: Inte så mycket beska, men det är en belgare så rätt väntat.Maltigt och rätt typiskt belgiskt i allmänhet. Lite senare när tempen sjönk på ölet så framträdde viss beska ändå. Helt ok men ingen big whoop.
Betyg: 6
Balder: Ingen jätteskillnad från XX-bitter. Mer eller mindre samma hamliga jästdoft. Smaken är även den en jäst smak av halm. Våt halm för att vara mer precis. Humlen kommer inte fram för mycket, men det är en skön efterbeska. God, men inte mer än så.
Betyg: 5
Henning: Halmighet, men den jästa produkten av detta når inte upp till högre höjder. Doften är trevlig och smaken är lite delad i en söt och en besk del, som tyvärr inte hittar perrrfekta blandningen. Gott i Belgien?
Betyg: 5
Röstlund: Jordig men frisk. Trevlig, men ganska anonym. Doften vittnar om den färska humlen som gick ner i koket med florala inslag.
Betyg: 6
Ekström: Den ger en frisk smak och känns som en sommar ale mer än en ipa. Den är mild humlad i min värld och känns snabbt avslagen i dessa glasen.Doftar mycket som en belgisk ale... överlag en väldigt lättdrucken öl.
Betyg : 4
Genomsnittsbetyg: 5.5
Sedan gick vi vidare till lite tjecker. Först ut:
Primator Double 24%
Land: Tjeckien
Alkoholprocent: 10.5%
Pris: 7kr / 50 cl (ja, 7 kr. Det är Tjeckien vi snackar om)
Ölet heter Double 24% men nej det är inte så starkt, den procenten syftar väl på något annat men jag vet inte vad det skulle vara.
Henning: Det är som om Kapten Haddock hade varit ett öl, 55 svordomar kommer i munnen på dig. Love Primator.
Betyg: 8
Ekström: Den luktar socker, den smakar socker och den är sliskig, "russinig", luktar också som en trappist öl. Hade det inte varit för den sliskga sockriga smaken så hade den ändå varit nästan köpbar...
Betyg: 3
Almryd: Efter att ha druckit en hel del öl som ligger på dessa alkoholprocenter så vet jag att det finns fantastiska underverk. Detta är inte ett av dom. Smakar väl inte så mycket alkohol men det är för det smakar mest sötningsmedel. Ingen beska för att balansera. Nä fy... Sjukt bra APK (alkohol per krona) dock om man nu är ute efter det... dricker A-lagare i Tjeckien detta?
Betyg: 3
Balder: Ponera att du lägger lite russin i ett glas, häll på honung. Detta blandar du sen med lite dåligt portvin och en Zaranoff vodka. Det är väl ungefär så här det kommer att smaka. Stor vaskvarning på detta. Men det är ändå något som bjuder upp till dans.
Betyg: 2
Olsson: Jag är positivt överaskad. Förväntade mig fekala kräkningar och avlopp, men det var betydligt bättre än så. Russin och överflöd och en sötma som får lösgodis att framstå som nyttigt och sockerfritt.
Betyg: 5
Röstlund: Smakar lite "Rom-Russin" -på ett bra sätt. Faktiskt en av de godare dubbelbockarna jag förtärt.
Betyg: 5
Genomsnittsbetyg: 4.3
Kan påpeka att många av oss hällde ut denna i vasken efter en stund.
Sen gick vi vidare till ölet som jag märkte att jag glömt fotografera så det blir ingen bild på den
Primator Stout
Land: Tjeckien
Alkoholprocent: 4.7%
Pris: 4kr / 50 cl (Jepp, fortfarande Tjeckien)
Så här tyckte vi om denna stout.
Balder: Doftar vört. Viss syrlighet i doften ihopsamlat av lite rostade valnötter. Jävlar så tunn den är! Men det är en väldigt salt dryck som smakar vört. Härliga smaker från ett charkuteri. men gudars skymmning så blaskigt det är. Nej detta är all time low när det gäller stout.
Betyg: 2
Olsson: Tjeckerna är väl inga stoutmästare, och ska man vara krass så borde de kanske hålla sig till sin pilsner. Men det känns ändå ganska balanserat. Tunt som in i helvete men den lilla rostade smaken som finns lyfter det i alla fall lite.
Betyg: 4
Röstlund: Doftar med lite vilja rökt kassler. Med den underbart maffiga chokladkaka som serveras till försvinner ölen totalt. Jag har inte druckit många tjeckiska stouts, men den var i tunnaste laget.
Betyg: 2
Henning: Kakan var god, din sås var jävligt god (Thats what she said) men ölet är odrickbart.
Betyg: 1
Ekström: Oj vad tunn denna var! Vatten med svart karamellfärg skulle man kunna jämföra det med! Lite korvdofter alternativt rost, nja skulle hellre tagit ett glas vatten!
Betyg: 3
Almryd: Först trodde jag att jag kände att det var lite likt London Porter. Jag hade en sådan med mig så jag öppnade den och parallellprovade lite. Jo, grundsmakerna är där i båda. Men London Porter är fyllig, mer smakrik och mer krämig och rundare. Sjukt mycket bättre... Primator Stout hade nåt hos mig en kort stund men sen gick det över... platt och blaskigt i slutändan. No thanks.
Betyg: 2
Genomsnittsbetyg: 2.3
(2.3 i snitt är det lägsta vi någonsin haft efter drygt 100 Ölråds-provade öl... Einbecker Winterbock delar jumboplatsen, även den fick 2.3)
Sen var det slut med tjeckerna och Olsson drog fram lite mer spännande saker.
Brewdog/Lost Abbey Lost Dog
Land: Skottland
Alkoholprocent: 11,5%
Pris: 129 kr 33 cl (OBS. Ej kvar i Tjeckien. Tillbaka på Systembolaget)
Romfatslagrad. För mig i alla fall var den första gången jag smakade romfaslagrad öl. Bra eller anus?
Almryd: Ek och rom i doften, smaken är rätt galen. Mycket ek, syrlighet och en stark ton av rom. Känns knappt som ett öl för fatsmakerna och smaken från rom tar över så det känns mer som man dricker nån sorts len sprit. Sjukt svårt att betygssätta detta. Mycket smaker, väldigt intressant. Inte äckligt men snudd på för udda, smakerna som nog borde varit toner istället tar över för mycket. Men som dryck, ser mig själv kunna sitta och smutta på en slatt av detta en lång stund.
Betyg: 7
Ekström: Vid första doften luktar det inte något speciellt, men efter en stund så kommer romtonerna fram. Mörk rom och lite choklad toner får jag säga. Dock inte så mycket rom i smaken tycker jag... men fan awesome ändå.
Betyg: 7
Röstlund: Underbar doft. Själva ölen försvinner i romfatlagringen. Det känns för tunnt. Tråkigt. Förväntningarna blir ganska höga på ett öl som detta.
Betyg: 7
Olsson: Jag ogillar ju whiskey så det faktum att detta är lagrat på romfat gör mig glad. Luktar fanstiskt, men hade behövt mer kropp för att bära upp doften och romtonerna
Betyg: 8
Balder: Ett dåligt grundöl som man öst ner i ett romfat. Nej inte är det bra. Den har en kropp liknande en Primator Stout
. Men doften ger ölet liv och viss rörelse. Syrligheten binds inte ihop med portern, utan romsmaken blir allt. Att jämföra med Averys Rumpkin så är det en 2a. Men jag är generös idag. Den försvunna hunden får gärna stanna borta i min bok.
Betyg: 4
Henning: Doften lovar styrka, men smakresan tar slut direkt eftersom fatlagringen tar över. Detta är mer spontanjäst för mig. Bryggarna måste varit fulla när de gjort ölen. I believe the recipe got "lost"
Betyg: 4
Genomsnittsbetyg: 6.1
Sista ölet blev mer från skottarna i Brewdog. Nu var det dock whiskyfat som gällde.
Brewdog Paradox Jura
Land: Skottland
Alkoholprocent: 15%
Pris: 89,90 kr / 33cl (Systembolaget)
Almryd: Rökigt, smakar nästan lite hickory-aktigt.... efteråt kommer en avrundad whiskeyavslutning. Doften är udda, mycket prickig korv med rätt stark doft av alkohol. Eftersmaken hänger kvar länge och det är det bästa i ölet. Jag brukar inte gilla öl som smakar lite åt kötthållet men detta är rätt gott ändå. Smuttbart!
Betyg: 8
Ekström: När man ska göra första sniffen så är det som att man sniffar på aceton och man dödar massa hjärnceller direkt utan att ens smakat på den! Den höga abv-halten gör den väldigt intressant! De ligger väl gömda och man märker inte de 15%en, smaker för min själ skulle jag vilja kalla detta! Den är fan go... Gott snack!
Betyg: 7
Röstlund: Jurafatet passar ölet bra. Doften blir härligt pepprig. Den höga alkoholstyrkar ger till en början ölet en obehaglig acetonsmak, men den planar ut till viss del efter ett tag. Förutom det så är det riktigt gott.
Betyg: 7
Olsson: Det är jag mot acetonsmaken. Tar jag en liten sipp i munnen så smakar det underbart, men råkar jag tar för mycket öl i munnen samtidigt så kommer alkoholjävulen och tar över och dödar mina smaklökar. Ja, det framhäver nästan klökningar. Men i lagom mängd och i lagom takt så tror jag snart att jag har lärt mig hantera detta. Mina smaklökar kanske har funnit något nytt här.
Betyg: 8
Balder: Nej men nu snackar vi. Detta är en fatlagrad öl som faktiskt har en bas att stå på. Jura whiskyn ger en annan dimension. problemet med ölet är att det är lite för mycket spritstick. Det försvinner dock med lite mer värme i ölet. Chokladsmaken lever upp till chokladkakan jag inte fick smaka på (Ölsson bjöd på en chokladkaka innan). Juran avslutar med en härlig rökighet och ändå fruktighet.
Betyg: 8
Henning: Kaboom vad mycket av allt, potent värmande styrketår som bjuder på klistriga toner av gamla fat. Mycket starkt intryck men inte den mest balanserade öl jag druckit. Jag tycker detta passar utmärkt en fredag när du vill släppa verkligheten.
Betyg: 7
Genomsnittsbetyg: 7.5
Ja, det var allt för denna gången. Nästa Ölråd är den 4 maj när Röstlund står för spektaklet. Förhoppningsvis uppdaterar jag med resultaten i den matchen inom 20 dagar efteråt :)
Ha en god valborg och ta det lugnt med eldandet.
2 kommentarer:
Tjena!
Gissar att 24% syftar på grader plato. Ett sätt att mäta densiteten på vörten. Man ser det ofta på tjeckiska öl.
Mer läsning: http://en.wikipedia.org/wiki/Beer_measurement#By_strength
Jag är inte säker och försöker inte rätta utan bara en input :).
Skål!
/Sebastian
thus 12° Plato corresponds to an SG of 1.048... verkar vettigt med 24 då för en 10.5% öl så du har säkert rätt. Tänkte att det kunde vara det men verkade lite högt tal (till skillnad från belgarnas 8, 10, 12, aka Rochefort 10).... tex är Rocheforten 10 11,3% trots 10 istället för 24 men det är kanske en helt annan skala. Tror det är en gammal skala som inte används längre men namnen är kvar för folk referar det till en viss typ av öl.
Skicka en kommentar