2014-01-28

20131012 - Ölråd hos Ekström - Ballast Point Sculpin IPA, Amager Hr Papsø in black, Ballast Point Sea Monster, Amager Kååd, 8 Wired Brewing Co. iStout

Ett nytt Göteborgs-äventyr har genomförts och förutom ölråd hann vi med middag hos Ekström,
en tur till Haket där Stefan "Mohawk" Gustavsson ordnat en Tap-Takeover med massor av godsaker, Ölrepubliken med grymma burgare och massvis av finöl, natthäng på en takterass som hette Puta Madre och dagen-efter brunchen på Le Pain Français. 
Ekström hade valt som tema "Öl som jag vill testa" och jag kan säga att ingen blev missnöjd med kvällen. Här är våra omdömen.


Ballast Point Sculpin IPA
Land: USA
Alkoholprocent: 7% 
Pris: 34,90 kr / 33 cl


Balder: Det finns en anledning att detta är världens 3e bästa IPA enligt Ratebeer. Att vi får den hit och är 3 månader gammal och den bara andas kvalitet med sin knivskarpa balans mellan humlegivan och maltbasen. Färsk är den nog ännu bättre även om det är svårt.
Betyg 9
Henning: En härligt gyllengul färg och trevlig förpackning får dig att tänka att någon har lagt ner mycket tid och tanke på att leverera en lyckad öl. Smaken är ingen besvikelse och lyfter dig in i en humle-trädgård och bjuder på underliggande sötma som verkar komma från en närliggande biodling. Drycken passar väl till maten som serveras vilket idag är persiskt inspirerad kyckling med persisk riskaka. Ölet står också mycket bra på egen fot, i de långt och länge saknade ölrådsglasen. Kort och gott ett högt betyg till dagens första.
Betyg: en 9a

Almryd: Mycket trevlig och finsk ipa, en riktig höjdare. Skulle man kunna dricka mycket av.
Betyg: 8
Resin: Go jäkel.
Betyg: 8
Röstlund: Perfekt balans mellan humlens beska och maltens sötma. Hyfsad kick från humlen och fortfarande frisk.
Betyg: 8
Tompax: IPA som smakar awesome! Temat är "öl som jag vill testa" och jag är väldigt glad över mitt val! Inte för humlad, helt perfekt balanserad.
Betyg: 8
Genomsnittbetyg blir höga 8,3

Amager Hr Papsø In Black
Land: Danmark
Alkoholprocent: 5.5% 
Pris: ?


Ekström: Har en stout touch men ska vara en pale ale, konstig kombo... Väldigt tunn i konsistensen och upplever den som lite vattnig och lite blaskig! Men smaken är inte riktigt vad jag önskar, eftersmaken är lite "kolsyrig", tror att det är en sån öl som man dricker en gång och tyvärr inte igen.
Betyg: 4
Almryd: Mycket smak för 5.5%. Men för fan, black pale ale, dummaste stilnamnet hittills. Lite eksmak, sötma och nån lite udda rostad smak. Ok men inget super.
Betyg: 5
Röstlund: Ganska lätt. Den växer när eftersmaken inträder. Lättrostade cacaobönor med en flyktig fläkt från humlen. Lämnar ett behaglig eko efter sig i munnen.
Betyg: 6
Resin: Jag tycker att humlebeskan och de rostade maltsmakerna går bra ihop. Lite tunn i munkänslan dock.
Betyg: 6
Henning: Vid upphällningen ser denna öl mycket trevlig ut, men hoppet fasas sakta ut när du klunk efter klunk känner hur den tunnas ut. En hårt rostad ton och viss maltighet är glädjeämnena men tyvärr saknas fler dimensioner som gör detta till ett bra öl. Kanske något du kan dricka efter en dag på jobbet samman med lite snacks och "hygge". 
Betyg: 4
Balder: Gjord av Amager med världens mest kända ticker(?) till att bli en black pale ale. Bara där hör man felet. svart blev? En grå pale ale är just det den är. Trevligt rostade smaker och en ok beska. Jag har mer att önska.
Betyg: 5
Genomsnittbetyg: 5Ballast Point Sea Monster

Land: USA
Alkoholprocent: 10% 
Pris: 89,90 kr / 65.5 cl

Almryd: Fyllig och mustig, riktigt fin imp stout. Men ska man klaga på nåt så saknar jag lite mångfald i smaken även om smaken den har är utsökt. Väl dold alkohol vilket jag kommer märka senare ikväll.
Betyg: 8
Ekström: Usch vad denna var god! Påminner mycket om Brooklyn chocolate stout vilket är en god vän i mitt öl-liv... Skulle aldrig gissa på 10% alkohol! Chokladen i god harmoni med rostade toner
Betyg: 9
Resin: 10% som döljer sig väl. Väldigt välbalanserad och hyfsat mild trots att det är bra sjärttröck i den. 
Betyg: 8
Röstlund: En fin imp stout. Sticker inte ut, håller sig ganska standard. Men standarden är hög i detta fallet. Innehåller de klassiska imp stout kännetecknen, chokladen kommer fram mest. En riktigt bra imperial stout.
Betyg: 9
Henning: Svart som natten. Kul doft. Smaken är kraftig och lite sliskig.  
Betyg: 5
Balder: Sea monster är som natt och dag. Kall är den spritig och sträv, men när den kommer upp i temp och fått lite luft lyfter den till högre höjder. Det är en tunnare imperial stout men passar sig till de varmare breddgraderna. Choklad, kaffe och en riktigt trevlig beska. Personligen är jag ganska hård mot imperial stouts som inte är precis som jag vill ha dem och detta är inget undantag. Jag tycker att den är bra, men inte fantastisk.
Betyg: 8
Genomsnittbetyg: 7,8
Amager Kåååd
Land: Danmark
Alkoholprocent: 6% 
Pris: 49,40 kr / 50 cl

Resin: Jäkligt god IPA. Ren och fruktig med ett lagom stjärttryck i beskan. Har inget att klaga på. En prickfri IPA, helt enkelt. 
Betyg: 8
Röstlund: Bra grejer.
Betyg: 7
Ekström: Len och god ipa, fruktiga toner i doften. Inte så jättehumlad, allt är helt enkelt lagom! En everyday ipa som funkar i många sammanhang.
Betyg: 8
Almryd: Riktigt bra ipa, inga konstigheter. Precis som jag gillar det.
Betyg: 8
Balder: En stor härlig citrusdoft och med riktigt med härlig humlearom. Som att pressa grapefrukt ner i näsan. När man dricker mer av ölen så blir den bara bättre och bättre. Jag blir fullare och trevligare samt att det blir mer och mer beska och det blir mer och mer citrusfrukter.
Betyg: 8
Henning: Mandarin! Gottis.
Betyg: 8
Genomsnittbetyg: 7,8

Sista öl ut för detta ölrådet var en Nya Zeeländare som fått mycket uppmärksamhet världen över vilket jag upptäckte då jag fick vända mig till en Canadensisk sajt för att hitta en prisuppgift, http://www.thestar.com/life/food_wine/2013/10/03/whats_brewing_new_zealands_istout_is_a_monster_of_a_beer.html


8 Wired Brewing Co. iStout
Land: Nya Zeeland
Alkoholprocent: 10.5% 
Pris: 41 kr / 33 cl

Resin: Bra ös. Finskt som fan.
Betyg: 7
Almryd: Inte lika balanserad som Sea Monster, smakar mer soja och lite spretigare men ändå god.
Betyg: 7
Henning: Das ist gut man sagt. Killer-doft och en smekande munkänsla. Smakar mycket sötma och godis och rostat trä. Grymt mycket bättre än din vanliga imp stout. Puss
Betyg: 8
Röstlund: Stjärtigt nice.
Betyg: 8
Ekström: God och len smak men en sak som är lite skum, inga direkta kaffetoner! Ska nog öppna sista flaskan också...
Betyg: 9
Balder: Återigen; Stouts är jag ganska hård mot. Detta är på tok för beskt och det tar bort kaffesmaken en del. Dock är chokladsmaken riktigt trevlig. Obalanserad och det är jag inte helt nöjd med.
Betyg 7

Genomsnittbetyg: 7,6

Ölprovningen fortsatte på Haket med grymma öl från Mohawk Brewing Company som gästspelade med trygghet på "hemma-Haket".

Röstlund snackar bryggning, humle och annat världsviktigt med Stefan "Mohawk" Gustavsson.Några av finölen som beställdes in på Ölrepubliken var dessa två skönheter. 


Ölrådsvärden Ekström levererade en oförglömlig helg och lördagkvällen avslutades på Puta Madres takterrass. 

1 kommentar:

Johnnie Lustoza sa...

Alla bra öl. Jag kommer definitivt att köpa när jag hittar.