2009-06-01

10 bästa ölen i världen. Eller?

På jakt efter dagens skvaller på Aftonbladet.se ser jag den intressanta rubriken "Världens 10 bästa öl". Självklart tittar man in där. Artikeln var en PLUS-artikel så tänkte det måste ju vara fina grejer. Det är i alla fall skrivet av en snubbe som lustigt nog heter Winbergh i efternamn. Ölbergh hade varit mycket roligare. Han listar sina 10 favoriter på Systembolaget vilket i Aftonbladets ögon är exakt samma som "Världens 10 bästa öl". Aftonbladet är ju inte direkt rikskända för att skriva bra (eller korrekta) rubriker så vem är förvånad. Ska man lista världens 10 bästa öl måste man ju först smaka på alla. Sen även om Mr Winbergh hade gjort det så hade det fortfarande bara varit hans subjektiva åsikt. Det är det som är det fina med öl. Förutom alkoholen som också är ett klart plus.

Icke desto mindre, här kommer Mr Winberghs lista som jag tror är utan inbördes rangordning. Det intressanta är också att samtliga öl förutom Pilsner Urquell får 5/5 plus, den får bara 4/5 (samtidigt som kommentaren på ölet lyder "Kanske världens bästa öl"). Kunde han inte hittat 10 st öl på Systembolaget som han faktiskt kunde ge 5/5? Alla får tycka vad de vill. Aftonbladet tycker i alla fall att detta är "Världens 10 bästa öl".

1. Pilsner Urquell, Tjeckien
2. Fuller's ESB, England
3. Old Gold, Sverige
4. Goldings Summer Hop Ale, England
5. Weihenstephaner Hefe Weissbier, Tyskland
6. Landsort Lager, Sverige
7. Chimay Blå, Belgien
8. Oppigårds Starkporter, Sverige
9. Jever Pilsner, Tyskland
10. Aecht Schlenkerla Rauchbier

Håller ni med? Jag får nog säga att jag inte håller med.

2 kommentarer:

Patrik Olsson sa...

Mannen måste ha kört samma taktik som ölrådet: Testat samtliga öl samma kväll, och smakat hela flaskorna. Men som du säger, alla får tycka som dem vill, och jag tycker att Herr Winbergh är ute och slirar lite.

Röstlund sa...

Kanske hans favoriter i repektive kategori. Urquell är hans favorit tjeck, Chimay hans favorit belgare, Aecht Schlenkerla Rauchbier hans favorit rökare osv.