2012-11-30

Carlsberg – Semper ardens Christmas ale 2007

Jaha, vad är då sjukare än dagens tidigare öl? Jo samma öltyp men från 2007. Ja den råkade sitta på en hylla på Khioskh i Köpenhamn. Denna underbara affär och jag lyckades smuggla ut den under mina medkompanjoners radar. Hur fasen kunde ni missa att jag handlade öl från Carlsberg?
 
Nu kommer det roliga. Jag kan copy/pastea hela min förra recension. Det är nämligen inte mycket som är annorlunda. Viss skillnad i smaken.
 
Doft av aprikos, malt, kardemumma och mörk sirap. Lite melass och karameller i doften. Det doftar som ett Barleywine. Ja så samma som 2010.
 
Ja det är galet, det smakar som ett klassiskt engelskt barleywine i nästan alla led. Det är en väldigt varm och trevlig karamellsmak. Aningen vetetoner och en mycket tung och trevlig maltbas. Riktigt varm och trevlig humleton som fäktas med nejlikor och kardemumma.
 
Detta är sanslöst, den är hur bra som helst!  Såg ni skillnaden? Det är inte så sött som tidigare år och det gör ölet ännu bättre. Detta är fan sjuk, en Carlsberg driver upp på topplacering med det tredje högsta betyget man kan få. Nej den får inte en 10a, den får inte en 9,5a det får en 9a.
 
Återigen står jag här med hakan i knät och snurrande skalle. Till mitt försvar vill jag berätta att jag vaskade hälften. Pallade inte klämma en bomber själv.
 
Julölsindex 9/10
Pris: 68 kr 660 ml
Inköpt år 2012 och finns inte i Systembolagets sortiment

Carlsberg – Semper ardens Christmas ale 2010

Förra året fixade den oerhört trevliga och sympatiske Himmelriket fotografen Peter Lind detta julöl till mig. Det fick mig att trilla av stolen då. Jag vill minnas att jag sa något som julöl från Carlsberg, ja det ska vi såga utmed fotknölarna. Jag drack det i Lund hos Gripen med honom och Kristopher.
 
Vi hade nästan glädjetjut och skratt av detta öl. Ja, jag måste helt enkelt ge det en chans till och det kommer även ett lite senare idag från år 2007 som jag råkade springa på. Khioskh i Köpenhamn är så sjukt, man kan hitta nästan vad som helst!
 
Doft av aprikos, malt, kardemumma och mörk sirap. Lite melass och karameller i doften. Det doftar som ett Barleywine.
 
Ja det är galet, det smakar som ett klassiskt engelskt barleywine i nästan alla led. Det är en väldigt varm och trevlig karamellsmak. Aningen vetetoner och en mycket tung och trevlig maltbas. Riktigt varm och trevlig humleton som fäktas med farinsocker, nejlikor och kardemumma.
 
Detta är sanslöst, den är ta mig fan lika bra som förra året!
 
Julölsindex 8,5/10
Pris: 43 kr 660 ml
Inköpt år 2012 och finns inte i Systembolagets sortiment

De Dolle - Stille Nacht 2011

Fortsätter på den inslagna vägen.
De Dolle Stille Nacht är ett öl som förföljer oss i Ölrådet lite. Vi drack det hemma hos Henning för tre år sen. När Henning hade öppnat alla dörrar och fönster för att skapa en känsla av kyla. Det var ta mig fan svinkallt! Vi skrattar fortfarande år hur vi satt där i hattar, mössor, vantar och halsdukar.
 
Det förföljer oss också för att jag varje år väljer att inte tycka om den. Jag vet inte varför. Varför tycker alla så mycket om detta förbannade öl?
 
Som jag sa tidigare så bestämde jag mig i somras för att jag ska ge mig tusan på att tycka om detta öl. Jag köpte 4 stycken på en belgisk webshop.
 
Så här sa jag i förmiddags och det vidhåller jag fortfarande. Det har ständigt varit en järnig smak som att slicka på en frusen lyktstolpe för att sen lossa på den med att hälla billig polsk vodka över tungan för att få den att lossna. Nej detta är ett öl jag inte förstår mig på.
 
Men nu, då provar vi en som bara har ett år på nacken.
 
Doften av sprit är det första som slår mig. Det var inte så obehagligt vid den förra jag drack. Men detta är klart spritigare. Doftar av plommon och skumbananer. Men tyvärr tar den spritiga doften över det mesta. Men jag anar en viss krydda i mitt stilla sinne.
 
Yipes! Där har vi den där lyktstolpen som någon hällt T-sprit på. Det smakar som jenka smakar, fast det gillar jag av någon anledning. Tänker på att Jenka och smörjmedlet 5-56 faktiskt luktar nästan precis likadant.
 
Det kommer inte lite kryddad smak och sen lite smaker av frukt och lite sötma. Vilken skillnad det är på 2011 och 2010!
 
Tyvärr Stille Nacht, din natt blir kort. Det blir faktiskt vasken för dig och sängen för mig. Värmen ölet get höjer dess betyg, men i övrigt är det inte mycket mer ljus jag ser. Men jo jag har sett ljuset i tunneln. Detta år får stå kvar på hyllan och möta ljuset om 2 år.
 
Julölsindex: 4/10
Pris: 30 kr 330 ml
Finns inte i Systembolagets sortiment

De Dolle - Stille Nacht 2010

De Dolle Stille Nacht är ett öl som förföljer oss i Ölrådet lite. Vi drack det hemma hos Henning för tre år sen. När Henning hade öppnat alla dörrar och fönster för att skapa en känsla av kyla. Det var ta mig fan svinkallt! Vi skrattar fortfarande år hur vi satt där i hattar, mössor, vantar och halsdukar.
 
Det förföljer oss också för att jag varje år väljer att inte tycka om den. Jag vet inte varför. Varför tycker alla så mycket om detta förbannade öl? Jag började tro att mina var dåliga så jag drog hem några nyare från Etre Gourmet. Får se om det blivit bättre i senare inlägg.
 
Det har ständigt varit en järnig smak som att slicka på en frusen lycktstople för att sen lossa på den med att hälla billig polsk vodka över tungan för att få den att lossna. Nej detta är ett öl jag inte förstår mig på.
 
Förra året fick jag dessutom en infekterad flaska. Ja den var för övrigt även den från 2010. Men det ska vara sjukt bra att lagra denna julöl.
 
Jag har därför ett par undangömda och jag hoppas att jag en dag ska förstå den.
 
Men detta luktar ju inte fy skam. Lite plommon, farinsocker och lite banan. Ja så kommer det, den där obehagliga doften av sprit. Men här kommer nog lagringen in. Det doftar inte längre polsk vodka, det är som dålig dansk cognac istället. Ett par steg upp, men fortfarande inte så att jag är så imponerad.
 
Men smaken, där snackar vi en utveckling! Stor sötma, karameller, körsbär, andra syrliga röda bär, farinsocker och så den danska cognacen. Men cognacen är inte helt felplacerad denna gång. Det är fortfarande spritigt och järnigt, men inte alls så illa som tidigare år.
 
Nej det går ner och det går upp likt solen. Men jag känner ändå att jag kan ge ut mitt högsta Stille nacht betyg och inte bli hängd på kuppen.
 
Julölsindex: 5/10
Pris: 30 kr 330 ml
Finns inte i Systembolagets sortiment

2012-11-29

De Struise - Tsjeeses Reserva Bourbon barrel aged

10% ABV.
Lagrad 6 månader på bopurbonfat.
 
Från en mycket spännande flaska men en ytterst märklig etikett kommer det en ljus bärnstensfärgad dryck. Ja jag ska vara helt ärlig, det har varit lite mycket öl nu på senaste och jag har helt sonika blandat ihop vilken flaska som var vilken.
 
Eftersom den förra var för kall har jag redan låtit denna stå ut en timme och det tror jag förhöjer.
Doftar muscovado socker och aningen mörk sirap. Fortfarande vissa skumbanansdrag men framförallt kommer eken fram. En liten doft av majs och bourbon, men väldigt lite.
 
Smaken är spännande, väldigt söt ganska komplex. En hel del aprikoser som sig bör i en julöl. Men det spränger igenom en hel del julkryddor. Anis, koriander, pomerans och sirap låter inte som en bra kombo, men det funkar väldigt bra. Klara vaniljtoner från ekfatslagringen.
Även i smaken känns det lite skumbanan, men även en trevlig beska. När ölet börjar bli lite varmare så kommer det fram den russinsmak och även lite cocos.
 
Cocos kände jag inte i den tidigare, men den vad som sagt lite för kall.
 
Julölsindex 8/10
Pris 51 kr 330 ml
I exklusiv Weblancering. Finns inte i Systembolagets sortiment.

De Struise - Tsjeeses Reserva

10% ABV.
Lagrad 6 månader på ekfat.
 
Från en mycket spännande flaska men en ytterst märklig etikett kommer det en ljus bärnstensfärgad dryck.
 
Doftar muscovado socker och aningen mörk sirap. Aningen skumbanan i doften. Kanske för kall och det grämer mig lite, jag är nämligen dö sugen på öl nu.
 
Smaken är spännande, väldigt söt ganska komplex. En hel del aprikoser som sig bör i en julöl. Men det spränger igenom en hel del julkryddor. Anis, koriander och sirap låter inte som en bra kombo, men det funkar väldigt bra. Klara vaniljtoner från ekfatslagringen.
Även i smaken känns det lite skumbanan, men även en trevlig beska. När ölet börjar bli lite varmare så kommer det fram den russinsmak som inte ökar på den redan söta smaken. Lite för söt annars kanon.
 
Julölsindex 8/10
Pris: 51 kr 330 ml
I exklusiv Weblancering. Finns inte i Systembolagets sortiment.

De Struise - Tsjeeses

10% ABV.
Lagrad 8 månader på diverse frukt så som aprikoser och plommon.
 
Från en mycket spännande flaska men en ytterst märklig etikett kommer det en mörkare bärnstensfärgad dryck.
 
Doftar muscovado socker och aningen mörk sirap. Torkade frukter i doften. Mycket plommon och russin.
 
Smaken drar direkt till torkade frukter. Aprikoser, plommon och russin. Även smak av karamell och fudge. Julkryddor så som Anis och nejlika tränger fram lite och ger en trelig eftersmak.
 
Den är tungt kolsyrad och det känns mer som en saison än som en strong ale. Men sötman av ölet drar tillbaka till en belgian strong ale.
 
Julölsindex 7/10
Pris 46 kr 330 ml
I exklusiv Weblancering. Finns inte i Systembolagets sortiment
 

De Ranke - Père Noël

En julöl från belgiska De Ranke. Ett bryggeri som har förvånat mig förr med både bra och dålig öl.
Direkt kapsylen lättade så var det som en vulkan av skum som kom upp. Det är ett enormt tryck och jag får ett glas med skum som får vänta in några minuter innan jag ger mig fan på att jag ska kunna dricka det.

 
Nu ska vi se, bordet luktar unket av ölet men ölet doftar vinöst. Men jösses, det doftar lite julmust med jästa och torkade aprikoser. Men även en doft av kardemumma.
 
Galet kolsyrad och massor med smak, precis i min stil. Det smakar aprikoser, jäst och lite äpplen. Det är minimal, rent av ingen sötma, trots den fruktiga framtoningen. Aningen spritig touch men det kan man leva med. Det värmer ju gott i vintermörkret.
 
Julölsindex: 6,5/10
Pris: 25 kr 330 ml
Finns inte i Systembolagets sortiment

2012-11-28

Brasserie Dieu du Ciel - Solstice d'Hiver 2009

Jag sprang på en ganska ny bekant under julölssläppet. Det mycket trevliga Lukas började prata om detta så jag blev grymt sugen.
Återigen drar vi fram detta underbara ölet från Kanada. Ett av de bästa ölen från Kanada som jag har smakat på.
 
Sen kan man diskutera om detta är ett julöl eller ej, i mina ögon är det inget julöl men det är ett vinteröl och då får det faktiskt vara med. Precis som Hibernation ale osv. Men poängen dras så klart ner en aning på grund av just detta.
 
Mitt lager börjar sakterliga sina och jag har nog bara en kvar. Den får vi väl spara till nästa år då den sägs vara som bäst efter 4-5 år.
 
Som ni vet har jag varit i Kanada ett par gånger tidigare och gillar uppskattar Dieu du Ciel väldigt mycket. Jag har blafat av det mesta ur deras sortiment och tycker att det är hemskt tråkigt att de är så sällsynta i Sverige. Men när det är SWBF så tar jag alltid ett lite längre stopp hos Wicked Wine för att dricka lite Dieu.
 
Solstice d'Hiver är som en varm filt man sveper in sig i. Bara namnet är mysigt att säga
En stor maffig maltbas som drar med sig en humleton av det varmare slaget. Smakar lite som brända mandlar och lakrits. Massivs med russin men även  en aprikossmak och lite ingefära. Detta ölet blir faktiskt bara bättre med tiden.
 
Kommer ni ihåg när jag sa att det skulle få poängavdrag för att det inte var ett ljuöl? Det för det men når ändå nästan toppen men får nöja sig med 9,5. Galet bra och jag hoppas att ni där ute får chansen att dricka detta öl.
 
Finns förhoppningsvis på en krog nära dig. Själv har jag köpt min i Vancouver, där det faktiskt är svårt att få tag på Dieu de Ciel.
 
Julölsindex 9,5/10
Pris: 35 kr 341 ml
Finns inte i Systembolagets sortiment

Djävlebrygg - Hjul & Stejle

En annorlunda öl med en död tomte. Men det är en öl på enbart 5% ABV mitt i detta hav av högalkoholhaltiga öl. Men alkoholen medför en värmande känsla och det kan ju verkligen behövas så här i juletider. Visserligen är det 18 grader och sol här nere i den tempererade zonen, men ni fattar!
 
Ölet är aprikosfärgat utan något större färg på skummet mer än vitt. Ölet doftar även aprikoser och rågbröd därtill.
 
Ölet börjar i en väldig maltstyrka. Sen kommer det en maltsötma innan det blir en ren smak av råg. Rågen är riktigt fin och det kommer ut en mycket behaglig beska. En aprikos smak tar till och går sedan över till en pomerans som börjar i citron, sen lite blodgrape, efter det lite apelsin och avslutar i en söt smak av lime. Beskan som har hängt kvar och finns kvar länge i eftersmaken.
Ganska söt utan att egentligen bli för söt. Lite sirap och melass kommer när ölet är lite varmare.
 
Ölet är gott men inte så juligt.
Julölsindex 6/10
Pris 55 kr 500 ml
Finns inte i Systembolagets sortiment

Det lille bryggeri - Julemandens Tröst


En hybrid skulle man kunna säga. Brygd av danskar i belgien. Av det lille bryggeri hos Brouwerij Sterkens.
 
En mörkbrun öl som skummar över rejält när kapsylen lämnar flaskan.
Det är en doft av jäst, viss malt doft och en stor doft av mörk sirap och muscovado socker.
 
Inte så söt som jag förväntade mig. Men det är en stor smak av jäst, en hel del muscovado socker. Det finns en smak av någon krydda jag inte riktigt kan placera. Lite kryddpeppar och lagerblad kanske? Men det smakar lite som julmust.
Mjuk och dov smak av banan.
 
Julölsindex 7/10
Pris: 48 kr 330 ml
Finns inte i Systembolagets sortiment

Det lille bryggeri - Julebryg

En härligt grumlig kastanjebrun öl med ett riktigt krämigt skum.
Doftar nudelkrydda och då menar jag koriander. Varma humletoner i doften som även bjuder på malt och torkade aprikoser.

 
Smaken är av malt, en del humletoner som ger en behaglig beska. Mycket kryddor i smaken. Koriander även i smaken. Men i smaken är det en del stjärnanis och salmiak.
Ganska mycket citrus när ölet blir varmare. Även en viss rostad ton dyker fram
 
Eftersmaken är en beska av rostad smak och nejlika.
 
Julölsindex 7,5/10
Pris: 56 kr 330 ml
Finns inte i Systembolagets sortimet

2012-11-27

Samtliga julöl på Systembolaget med Julölsindex - Den enda listan du behöver

Jaha. Då är det dags att lägga in listan för samtliga julöl som är till försäljning sen 15/11.
Nedan finner du samtliga öl, med betyg, pris samt en länk till recensionen av det specifika ölet.

Mer släpps den 1/12 och när jag är klar med dem får ni dem alla.
Mycket nöje!




Öl Land Kostnad Volym Julöls
index
Datum för
publicering
3 hearts Julöl Sverige 16 500 3,5 15-nov
Chimay Bleu Belgien 29 330 8,5 15-nov
Ayinger Winter-Bock Tyskland 30 500 3,5 16-nov
Corsendonk Christmas Ale 2012 Belgien 21 250 6,5 17-nov
Eriksberg Julöl Sverige 17 500 3 17-nov
Falcon Julöl Sverige 17 500 1,5 17-nov
Fuller's Old Winter Ale England 23 500 6 17-nov
Grebbestad Julöl Sverige 22 500 2 18-nov
Jacobsen Golden Naked Christmas Ale Danmark 55 750 6 18-nov
Jólabjór Island 29 330 8,5 18-nov
Jämtlands Julöl Sverige 27 500 7 19-nov
Liefmans Glühkirek Belgien 57 750 7,5 19-nov
Mariestads Julebrygd Sverige 18 500 2 19-nov
Mysingen Midvinterbrygd Sverige 32 500 6 19-nov
N'ice Chouffe Belgien 57 750 8 20-nov
Nils Oscar Kalasjulöl 2012 Sverige 20 330 5,5 20-nov
Nisse Julöl Sverige 30 500 6,5 20-nov
Oppigårds Winter Ale Sverige 27 500 5,5 20-nov
Wisby Julbrygd Sverige 19 330 3 20-nov
Pripps Jul Sverige 16 500 1,5 21-nov
Samuel Adams Winter Lager USA 18 355 3,5 21-nov
Shepherd Neame Christmas Ale England 29 500 4 21-nov
Åbro Julöl Sverige 16 500 2 21-nov
Sofiero Julöl Sverige 14 500 2 22-nov
Spendrups Julbrygd Sverige 16 500 2 22-nov
St Peter's Winter Ale Storbrittainen 27 500 7,5 22-nov
Åbro Sigill Julöl Sverige 19 500 3,5 22-nov
S:t Eriks jul porter Sverige 22 330 3,5 24-nov
Sigtuna Midvinterblot 2012 Sverige 23 330 9 24-nov
St Eriks goes Sigtuna god midvinterblot jul Sverige 45 66 7,5 24-nov
Sleepy bulldog Winter Ale Sverige 19 330 4 24-nov
Widmer Brothers Widmer brrr USA 26 355 5,5 24-nov
Mikkeller Santa's Little Helper Danmark 30 330 8,5 25-nov
Mohawk Blizzard imperial Porter Sverige 30 330 9 25-nov
Mohawk Whiteout Stout Sverige 35 500 8,5 25-nov
Pistonead Sir Tast-A-Lot Christmas Carol Sverige 17 500 7 25-nov
Falcon Tipp Tapp Sverige 13 330 2 26-nov
Falcons Julmumma Sverige 18 500 3,5 26-nov
Flying Dog K9 Winter Cruiser USA 27 355 4 26-nov
Midtfyns Jule Stout Danmark 40 500 7 26-nov
Störtebeker Weihnachts-bier Tyskland 22 500 3,5 27-nov
Celt Nadolig Rare Storbrittainen 24 500 6 27-nov
Dugges Easy Christmas Sverige 19 330 6,5 27-nov
Great Divide Hibernation Ale USA 30 355 9,5 27-nov